Imatge del documental "La gran aventura de La Canadenca"
Imatge del documental "La gran aventura de La Canadenca"
DIMECRES, A LES 23.00

"La gran aventura de La Canadenca" i "Benvinguts al poble", al 33

Demà, el 33 recupera dos documentals del "Sense ficció". A partir de les 23.00, s'emet "La gran aventura de La Canadenca", un documental sobre l'empresa Barcelona Traction, Light and Power, fundada a principis del segle XX, que va arribar a controlar el 90% de la distribució elèctrica a Catalunya, fins que va fer fallida, l'any 1951.

Tot seguit, a les 23.50, es tornarà a emetre el documental de Núria Fonollà "Benvinguts al poble", que acosta la problemàtica del despoblament de Prat de Comte, un petit municipi de la Terra Alta.

"La gran aventura de La Canadenca" (dimecres, a les 23.00)

El 1911 a Catalunya es va fundar una empresa que va marcar el destí del país com no ho ha fet cap altra. Era la Barcelona Traction, Light and Power, més coneguda com "La Canadenca". Aquella empresa va suposar una autèntica aventura per a molta gent, amb èxits i fracassos que han marcat l'ADN de l'economia del país i dels sectors socials que el componen. Aquest documental narra aquella aventura, de proporcions èpiques. Des dels pioners que, contra el vent i el fred, es van obsedir a fabricar electricitat amb les aigües dels Pirineus, fins als líders del moviment obrer que van marcar grans moments de la història, com ara la vaga que va aconseguir la jornada de vuit hores, o els empresaris tenaços que van dur la llum a les ciutats.

El documental, dirigit per Jordi Fortuny, explica aquesta epopeia i les conseqüències que va tenir per al país, a través d'experts historiadors, economistes i geògrafs, però també d'habitants dels Pirineus que van viure les conseqüències de la transformació del paisatge i dels canvis socials que hi va haver en molt poc temps.

"La gran aventura de La Canadenca", és una coproducció de TV3, TVE i Endesa, un documental de Batabat i amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i els Ajuntaments de Tremp, Salàs de Pallars i la Torre de Cabdella.

"Benvinguts al poble" (dimecres, a les 23.50)

Prat de Comte és el municipi més petit de la Terra Alta, amb menys de dos-cents habitants, que viu un perill real de despoblament. És per això que l'Ajuntament ha fet una crida buscant famílies amb fills que s'hi vulguin establir i evitar el tancament de l'escola rural. Quina és la situació actual del poble? Quins són els motius del seu despoblament? Quines solucions han posat en marxa per aturar aquesta situació crítica? Quina ha estat la resposta a la crida de l'Ajuntament? "Benvinguts al poble" mostra la situació que viu la localitat i dona resposta a aquests interrogants.

El documental de Núria Fonollà és un viatge al dia a dia d'un poble petit i una reflexió sobre l'envelliment de la població, la falta de perspectives dels joves, la idealització de la vida rural, l'adaptació dels nouvinguts o els problemes de convivència en una comunitat molt petita, entre d'altres aspectes.

"Benvinguts al poble", és una producció de TV3 en col·laboració amb Gestmusic.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut