Lluis Marquina i Miriam Riau
DISSABTE, A LES 22.40

La Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell, en directe, a TV3

Dissabte, 7 de juliol, TV3 oferirà una nit especial dedicada a la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell. A partir de les 22.40, Lluís Marquina i Míriam Riau presentaran en directe les actuacions dels grups d'havaneres que participen en la 52a edició de la trobada de Calella de Palafrugell.

Abans de la transmissió es podrà veure el documental "Cap Roig", una història d'amor que va succeir a tocar de Calella de Palafrugell, al castell i als jardins de Cap Roig, als anys 20 del segle passat.

La Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell, que arriba a la seva 52a edició, és una cita musical i festiva que s'ha convertit en un esdeveniment cultural de primer ordre i es podrà seguir en directe per TV3. Aquest any, la cantada comptarà amb la música de grups clàssics com Port Bo, Peix Fregit, L'Empordanet i Havàname, primer grup cubà que participa en la cantada.

Amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement, la cantada recordarà aquest any dues de les figures més importants de les havaneres a Catalunya: José Luis Ortega Monasterio, autor d'"El meu avi", i Ricard Viladesau, també conegut com el Príncep de la tenora.

Com és habitual, a banda de l'escenari de la Platja del Port Bo, la cantada es podrà seguir a través del senyal de TV3 a les pantalles situades a les platges del Canadell, el Port Pelegrí i Llafranc, i a la plaça Nova de Palafrugell.

La transmissió a TV3 començarà a les 22.40, amb els periodistes del programa "Tot és mou", Lluís Marquina i Míriam Riau.

Una mica d'història de la cantada

La primera trobada de cantaires a la taverna de Cant Batlle es remunta a l'any 1966, quan Francesc Alsius, Frederic Martí i Joan Pericot van coincidir a la presentació del llibre "Calella de Palafrugell i les havaneres", el segon recull d'havaneres publicat a Catalunya. L'èxit de la trobada va animar els organitzadors a repetir l'acte l'any següent, amb una cantada més formal a la platja d'en Calau, a Calella de Palafrugell. L'any 1969, l'Associació d'Amics de Calella, que en aquella primera època organitzava la cantada, va decidir traslladar-la a la plaça del Port Bo, on encara se celebra actualment.

La Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell ha marcat els començaments dels estius a la Costa Brava. Any rere any, cada primer dissabte del mes de juliol ha aconseguit instaurar i consolidar una tradició musical i cultural que ha arrelat a Calella de Palafrugell i s'ha escampat a tot Catalunya.

Fa cinquanta anys, les havaneres estaven a punt de desaparèixer, però Calella de Palafrugell es va inventar la cantada i el gènere va tornar a florir. Després que en les primeres edicions reunís prop de 10.000 persones, en els últims anys La Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell ha aplegat més de 30.000 persones, ha esdevingut la trobada de referència del gènere a Catalunya, s'ha convertit en una de les més importants de l'Estat.

"Cap Roig" (a les 22.00)

El castell i els jardins de Cap Roig amaguen una història fascinant que, per primer cop, s'explica en un documental. Per poder fer-ho s'ha tingut accés a un arxiu inèdit valuosíssim de fotografies i, sobretot, de pel·lícules en color dels anys trenta fins als setanta del segle passat, que per primer cop veuen la llum. Gràcies a aquest arxiu, es podrà conèixer una Costa Brava ja desapareguda, la que hi havia abans de la colonització turística.

Els protagonistes de la història de "Cap Roig" són dos personatges aristocràtics, l'anglesa Dorothy Webster i el coronel rus Nicolau Woevodski, que, a partir de la dècada del 1920, aconsegueixen materialitzar un projecte molt ambiciós: aixecar un castell medieval i uns jardins únics davant del mar, al Cap Roig, a tocar de Calella de Palafrugell. L'obra dels "russos" com se'ls coneixia, ha tingut conseqüències positives per l'entorn, perquè, hores d'ara, és dels pocs emplaçaments que s'han escapat a la urbanització i a l'especulació urbanística a la Costa Brava.

Els Woevodski eren una parella força singular. El seu transcurs vital respon al patró d'una petita aristocràcia ja desapareguda que, a principis, del segle XX, maldava per gaudir d'una vida de confort i de luxe, aïllant-se d'un món en conflicte i revolució, que els era estrany i hostil. La seva vida està plena d'històries de passió, d'infidelitats, de viatges exòtics, de personatges singulars.

El documental explica el transcurs vital dels Woevodski i el de la seva obra, el castell i els jardins de Cap Roig. L'espectador podrà conèixer, a més, l'interior del castell, les seves luxoses sales i cambres, que no han estat mai obertes al públic.

"Cap Roig" és producció de Mediapro amb la col·laboració de l'Obra Social Fundació la Caixa, presentat per Elisabet Carnicé, amb guió de Jaume Grau, realització de Marc Parramon i producció d'Alícia Olivares.

Anar al contingut