Jiménez Villarejo creu que el finançament il·legal dels partits s'hauria de tipificar com a delicte

L'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo també ha parlat a "El matí de Catalunya Ràdio" del jutge del Baltasar Garzón, a qui considera víctima de la ultradreta espanyola.

L'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo creu que caldria tipificar com a delicte el finançament il·legal d'un partit polític. En una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, Villarejo ha afirmat: "El finançament irregular dels partits polítics és una de les fonts més grans d'irregularitats i de vicis que es cometen en l'exercici de l'activitat política. Per tant, crec que és un delicte que hauria d'estar perfectament definit i tipificat". Villarejo creu que si encara no s'ha fet és perquè hi ha persones que tenen por de veure-se'n afectades: "Hi ha por realment que aquestes conductes il·lícites en el finançament dels partits transcendeixin més del que realment transcendeixen i puguin sentir-se afectats i implicats en conductes delictives persones que ara mateix estan per sobre del bé i del mal". L'exfiscal anticorrupció ha recordat que des del 1998 el PP i el PSOE s'oposen que el finançament il·legal de partits sigui tipificat com a delicte i ha dit que el cas Gürtel ha de ser per a tots "una esperança" en la lluita contra la corrupció.

Jiménez Villarejo també ha parlat del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, a qui considera víctima de la ultradreta espanyola en referència als diversos processos que afronta, que el podrien inhabilitar: "Garzón està patint l'atac de l'extrema dreta espanyola (allà hi ha Falange) o d'organitzacions ultradretanes com és Manos Limpias, en nom d'una suposada acció popular que no té (com va dir un eminent jurista fa uns dies)... no té res de popular, ni els uns, ni els altres. Són purs instruments de la venjança i de passar comptes".

Preguntat per l'últim episodi per demanar la nul·litat del judici a l'expresident de la Generalitat, Lluís Companys, Villarejo ha explicat que el que cal fer és interposar un recurs de revisió i obtenir la nul·litat de la sentència. En aquest sentit, ha dit que el govern català, juntament amb la néta de Companys, s'haurien d'haver adreçat al Tribunal Suprem: "No ho han fet bé. (...) Els tribunals eren il·legítims, la sentència estava viciada de fons i forma, però un fiscal no pot declarar la nul·litat d'una sentència, si us plau, una mica de respecte a les normes legals que regulen el funcionament de les institucions. Un fiscal podrà interposar, suplicar, expedir, però la nul·litat d'una sentència només la pot acordar qui està legitimat per fer-ho, que és el Tribunal Suprem. Per tant, s'hauria d'haver anat a aquest tribunal".

Villarejo també s'ha referit al cas Palau. Creu que s'haurien d'haver adoptat més mesures cautelars: "Sembla que hi hagi massa vares de mesurar en funció de la personalitat dels inculpats, implicats. I això no pot ser perquè dóna una imatge absolutament desastrosa de la independència judicial".

Finalment, Villarejo ha dit que el Tribunal Constitucional que ha d'emetre la sentència sobre l'Estatut català ha perdut "autoritat moral i legitimitat per decidir el futur de Catalunya i del seu autogovern". Segons Villarejo, "el que està passant ara és una vergonya més del nostre debilitat sistema democràtic".

www.catradio.cat

Per escoltar l'entrevista sencera, clica el següent link:

http://www.youtube.com/watch?v=Wu0qFt0Yibk
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut