Estrena

Ja es pot escoltar a la plataforma 3Cat, "Debriefing Garbo", un pòdcast de pel·lícula

Avui s'ha presentat "Debriefing Garbo', un pòdcast de Catràdio amb material inèdit sobre l'espia català més important del segle XX. Una producció de 3Cat en col·laboració amb LA MIRA que compta amb la veu de l'actor Francesc Orella. "Debriefing Garbo", amb 10 capítols, compta en exclusiva amb material inèdit de gravacions realitzades el 1984, durant les quals Garbo explica la seva pròpia història.

Catràdio i LA MIRA han presentat aquest dimecres el pòdcast "Debriefing Garbo", una nova producció que la plataforma 3Cat ha estrenat avui, amb els primers dos capítols ja disponibles. A través de 10 episodis, que es publicaran setmanalment, el pòdcast narra la història de l'espia més important del segle XX. Es tracta de Joan Pujol Garcia, àlies Garbo, conegut per enganyar Adolf Hitler sobre el desembarcament de Normandia el juny de 1944, el punt d'inflexió definitiu de la Segona Guerra Mundial que acabaria amb la derrota nazi.

El pòdcast innova en el format de no-ficció amb una posada en escena sonora de pel·lícula, com la mateixa vida de l'espia català, i ho fa mitjançant la veu de l'actor Francesc Orella, que encarna el paper de Thomas Harris, l'agent de l'MI5 que es va assignar com a oficial del cas Garbo. "Debriefing Garbo" s'ha creat amb material inèdit en exclusiva. Es tracta de 16 hores de gravacions realitzades el 1984, durant les quals Garbo explica la seva pròpia història després que aquell any es descobrís que no era mort, com va pretendre simular el 1949 per una suposada malària a Angola.

En un acte celebrat al CaixaFòrum, aprofitant l'escenari que brinda l'exposició Top Secret del centre cultural, el director de Catràdio, Jordi Borda, ha destacat que:

"aquesta història amb la veu de Francesc Orella entra a la Champions dels pòdcasts d'aquest país"

Per la seva banda, la directora de LA MIRA, Magda Gregori, ha afirmat que "Debriefing Garbo"

"va ser una aposta molt ferma des que vam conèixer l'existència d'aquestes gravacions inèdites de Joan Pujol". "No ens podíem permetre deixar-les al calaix", ha afirmat durant la presentació. Per això, l'equip de LA MIRA va treballar la millor opció narrativa per donar a conèixer aquesta història "amb tot luxe de detalls i amb la veu real del protagonista com un element bàsic que dona valor a aquesta producció".

A més, Gregori també ha remarcat la consolidació de LA MIRA en l'àmbit de l'àudio en català, amb la producció de nous pòdcasts i l'impuls dels Premis Sonor, juntament amb Catalunya Ràdio.

El director de Catràdio, Jordi Borda amb l'actor Francesc Orella

Una vida de pel·lícula

La vida de Pujol és, sense cap mena de dubte, de pel·lícula. I si ho és, res millor que explicar-la com una pel·lícula per a l'oïda adoptant un format del relat més propi d'una narració de ficció que no d'un documental periodístic quan, paradoxalment, el 100% de la informació és real.

Per una combinació d'un esperit intrèpid i una tolerància zero vers qualsevol mena de totalitarisme i atemptat contra la llibertat i els drets humans, Joan Pujol Garcia (Barcelona 1912—Caracas 1988) acaba convertint-se en l'espia més transcendental del segle XX. Després de patir una Guerra Civil del tot accidentada, tant en el bàndol republicà com en el franquista, Pujol fa mans i mànigues per implicar-se d'alguna manera en la lluita contra el nazisme que oprimeix Europa durant la Segona Guerra Mundial.

Si bé la seva implicació a la Guerra Civil ja va ser accidentada, la seva missió particular per vincular-se de la manera que fos amb els aliats fins a arribar a ser doble agent alemany i britànic al servei de Londres encara ho va ser més. Va ser una missió personal que va fer anar de corcoll els serveis secrets britànics fins a identificar aquest català. Ja com a espia captat oficialment al servei de l'MI5, Pujol acabaria enganyant Adolf Hitler sobre el desembarcament de Normandia el juny de 1944, el punt d'inflexió definitiu de la Segona Guerra Mundial, que acabaria amb la derrota nazi.

Per què "debriefing"?

"Debriefing", que en anglès significa interrogatori, és el terme utilitzat pels serveis secrets britànics quan s'interroga, per exemple, un potencial nou agent com Joan Pujol Garcia. En aquest cas, el debriefing es va produir durant dues setmanes entre abril i maig de 1942 i va arribar a convèncer l'MI5 sobre la necessitat de fitxar l'agent català, però també rebatejar-lo amb un nou àlies, Garbo, tenint en compte els seus dots actorals i en honor a la mítica actriu Greta Garbo.

El pòdcast es concep jugant amb la idea del "Debriefing Garbo" a partir dels àudios originals en els quals l'any 1984, arran d'un seguit d'entrevistes amb el periodista Xavier Vinader per al setmanari Interviú, Joan Pujol Garcia fa un repàs a la seva vida. A partir d'aquest material del qual ha disposat LA MIRA, i guiats pel seu col·lega i amic, l'agent de l'MI5 Tommy Harris (Francesc Orella), el pòdcast es converteix ja no tan sols en el debriefing de 1942, sinó que s'amplia al llarg de tota la vida de Joan Pujol Garcia. Aquesta combinació es deu també al fet que l'agent Tommy Harris va redactar un ampli informe, actualment ja desclassificat, sobre el cas Garbo. Ambdues fonts han estat les dues principals bases que han permès configurar la història que recull aquest pòdcast.

L'equip del pòdcast

"Debriefing Garbo" és una producció de3Cat amb la col·laboració de LA MIRA. La idea original, el guió i la direcció han estat de David de Montserrat i Nonó, que, després de consultar els enregistraments inèdits del fons Xavier Vinader del Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació (CRAI) de la Universitat de Barcelona, va idear el projecte de pòdcast. Segons De Montserrat, "s'han fet molts llibres i algun documental sobre Garbo, però aquest és el primer pòdcast del món dedicat en exclusiva a aquest català que també hauria de ser universal". De Montserrat subratlla que el pòdcast "permet entendre com en cap altra producció sobre Garbo el dia a dia de l'espia amb un enorme nivell de detall".

En aquest sentit, el director del pòdcast assegura que, davant de la història ja coneguda d'aquest espia que va enganyar Hitler, la novetat que aporta el pòdcast és "el material inèdit de les gravacions de Joan Pujol i, sobretot, la manera de narrar-lo a través de la figura de l'agent Tommy Harris", que interpreta Francesc Orella, així com nous detalls de la vida de Joan Pujol i de la seva participació en la Segona Guerra Mundial. Tota aquesta recerca s'ha fet a partir d'una consulta exhaustiva per part de l'equip del pòdcast dels arxius desclassificats corresponents als serveis secrets britànics.

ccma.cat/3cat/debriefing-garbo 

Anar al contingut