"Injustícia exprés. El cas Óscar Sánchez", Nimfa d'Or al Festival de Montecarlo

"Injustícia exprés. El cas Óscar Sánchez", una coproducció de Televisió de Catalunya que explica els casos de ciutadans europeus víctimes de greus errors judicials causats per l'euroordre, ha guanyat la Nimfa d'Or al Millor Documental d'actualitat al Festival de Televisió de Montecarlo.

Ahir, en el marc de l'acte de lliurament de premis de la 55 edició del Festival de Televisió de Montecarlo, es va atorgar el guardó a Millor documental d'actualitat a "Injustícia exprés, el cas Óscar Sánchez", un treball de Michele Catanzaro i Marc Parramon coproduït per TV3, TVE i Media 3.14,

Óscar Sánchez, un rentacotxes de Montgat, va passar 20 mesos empresonat a Itàlia acusat de ser un perillós narcotraficant. Una investigació periodística, però, va acabar revelant que era innocent. L'afer Sánchez, malauradament, no és únic. Una desena d'individus de la Unió Europea han estat extradits per motius poc clars. Tots per errors de l'ordre europea de detenció i entrega, coneguda com a "euroordre". Què falla en el mecanisme automatitzat de l'euroordre? Com s'ha pogut vulnerar el respecte als drets humans dels detinguts? Per què no s'han tingut en compte les garanties per als processats? Aquest documental explica els casos d'aquests ciutadans europeus víctimes de greus errors judicials causats per l'euroordre, un mecanisme pensat per facilitar l'extradició, però que s'ha acabat convertint en una forma d'injustícia exprés.

L'ordre europea de detenció i entrega permet fins ara l'arrest i el trasllat, de manera automàtica, d'un individu des del país on es troba cap al país on el reclama la justícia. Amb aquest procediment, entre autoritats judicials, se suposava que els estats podrien estalviar-se els llargs tràmits que havien implicat fins llavors les extradicions tradicionals. Tot i així, aquest instrument ha tingut més ombres que no pas llums.

"Injustícia exprés, el cas Óscar Sánchez" és el relat dels periodistes que van descobrir el cas d'Óscar Sánchez – un d'ells és el director del documental, Michele Catanzaro - i inclou testimonis excepcionals, nombrós arxiu periodístic i treu a la llum totes les arestes del mecanisme.

El programa "Sense Ficció" va estrenar el documental el 3 de juny del 2014 i ara, amb motiu d'haver guanyat la Nimfa d'Or, un dels premis més importants del sector, TV3 el tornarà a emetre demà dissabte, a les 21.30, pel 33.

tv3.cat/documentals

Anar al contingut