"El príncep hereu de l'Aràbia Saudita", a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món.

Dilluns 14 de juny, a les 22.15, "60 minuts" emetrà "El príncep hereu de l'Aràbia Saudita". Qui és, com ha pujat al poder de l'Aràbia Saudita el príncep Mohammed bin Salman, el jove que vol modernitzar el país, però l'home que intervé en la guerra del Iemen, que empresona dissidents i que ordena desaparicions i assassinats com el del periodista Jamal Khashoggi?



 

 

El príncep saudita Mohammed bin Salman, sovint anomenat MBS, es va presentar al món com el gran reformador, un home que podia modernitzar tant el codi social com l'economia del país, encara sota les regnes del seu pare, el rei Salman bin Abdulaziz. Mentre és oficialment a la seva ombra, el príncep ha reduït el poder de la policia religiosa, ha concedit a les dones més autonomia i ha posat en marxa polítiques econòmiques agosarades, com ara portar Aramco (la companyia petroliera estatal) al mercat públic.

 

Però, tot i que sovint se li atribueixen reformes àmplies –posteriorment molt matisades, com en el cas dels drets de les dones–, també hi ha taques, algunes d'insuportables, en l'expedient governamental del jove príncep Mohammed: una gran crisi humana al Iemen, generada per la seva decisió de portar el regne a una guerra contra faccions rivals iemenites, dissidents sistemàticament empresonats o fets desaparèixer, i l'assassinat brutal del columnista Jamal Khashoggi.

 

El príncep controla el Ministeri de Defensa, el Banc Central, el Consell d'Afers Econòmics i de Desenvolupament, el conglomerat petrolier estatal Saudi Aramco i un fons d'inversió multimilionari. Amb el seu pare, de 81 anys, cada cop més feble, hi ha rumors als nivells superiors de l'Estat sobre la seva possible abdicació abans que s'acabi l'any. Però, què en sabem, de l'home que serà rei?

 

"El príncep hereu de l'Aràbia Saudita", un documental del programa "Frontline", de la cadena pública nord-americana PBS, explora l'auge del príncep Mohammed i com el jove, de 34 anys, va aconseguir consolidar el poder ràpidament silenciant els crítics, posicionant-se cap a Occident i apareixent com el gran modernitzador.

 

Dirigit per Martin Smith

 

tv3.cat/60minuts

 

Sant Joan Despí, 11 de juny del 2021

Anar al contingut