"El Pessebre de Pau Casals", a TV3 i el 33

Dimarts 29 a les 22.10, al 33, i diumenge 3 de gener, dins de "Diumenge concert", a les 9.25, a TV3, es podrà veure "El Pessebre de Pau Casals", l'oratori emblemàtic del mestre Pau Casals, sobre un poema de Joan Alavedra, en una versió especial i inèdita, 60 anys després de la seva estrena

El proper dimarts, a les 22.10, el 33 oferirà l'oratori "El Pessebre de Pau Casals" en la versió que han organitzat els cors de la Federació Catalana d'Entitats Corals (FCEC) i que s'ha enregistrat a diferents indrets de Catalunya, en una versió arranjada expressament per a cor i orgue, amb la col·laboració de tots els cors participants, solistes vocals i l'organista Mercè Sanchís, des de l'orgue de la Basílica de Montserrat, sota la direcció musical i artística de Daniel Mestre.

A causa de les restriccions imposades per la situació de la Covid-19, i com si fos una mena de trencaclosques, els diferents cors han enregistrat el so de les parts corals de l'oratori de Casals, conjuntant-les amb les imatges realitzades a diferents indrets del territori català, i sincronitzant-les amb les parts de l'orgue de l'Abadia Montserrat. A més, en aquesta producció audiovisual que dirigeix Ígor Cortadellas, s'hi han incorporat imatges de diferents pessebres artístics, gràcies a la col·laboració de la Federació Pessebrista de Catalunya.

El muntatge, que s'ha fet seguint tots els protocols de seguretat i normatives anti Covid, ha comptat amb la participació dels cors i solistes següents: Elena Copons, soprano; Àlex Tua, soprano (Escolania de Montserrat); Gemma Coma-Alabert, contralt; David Hernández Anfruns, tenor; Xavier Mendoza, baríton; i Pau Bordas, baix. Amb el Cor Ciutat de Tarragona (Xavier Pastrana, director), Cor de Cambra de l'Auditori Enric Granados de Lleida (Xavier Puig, director), Coral Canigó de Vic (Xavier Solà, director), Coral Càrmina de Barcelona (Daniel Mestre, director), Polifònica de Puig-reig (Emmanuel Niubò, director), i Orfeó de Sants (Montserrat Tous, directora).

La suma de molts esforços individuals i col·lectius, adaptats a l'evolució de la pandèmia, gràcies a la implicació del director, organista, solistes, cors i l'ús de les noves tecnologies, a l'aportació dels tècnics de so i d'imatge, i juntament amb l'aportació indispensable de l'Abadia de Montserrat i la capacitat organitzativa de la FCEC han fet que aquest projecte fos finalment una realitat.

Aquesta versió per a solistes, cor i orgue, realitzada per l'organista alemany Klaus Rothaupt i interpretada per primera vegada a Montserrat el 29 de juny de 2013, va sorgir arran de l'encàrrec de la vídua del mestre, Marta Casals Istomin, i Helga von Tobel, per tal de facilitar la interpretació de la peça en esglésies i aconseguir-ne una major difusió.

L'estrena de l'oratori per a solistes, cor i orquestra de Pau Casals (1876-1973), sobre un text del poeta Joan Alavedra (1896-1981) es va fer -en la seva versió original, el 17 de desembre de l'any 1960 a la ciutat mexicana d'Acapulco. Les condicions de l'exili de Casals no feien factible l'estrena a Catalunya, i concretament a Montserrat com volia Casals, ja que el músic s'havia imposat no tornar al país fins que no s'abolís la dictadura franquista. Tres anys més tard, el 1963, Casals la va dirigir a la seu de les Nacions Unides. Des de llavors, l'obra ha esdevingut el símbol de la seva croada personal per la dignitat humana, la fraternitat i la pau. Aquesta és justament l'última paraula i final amb la qual conclou El Pessebre.

Diumenge 3 de gener, a TV3

El programa "Diumenge, concert", oferirà una sèrie de programes en record i homenatge al mestre Casals, amb motiu del centenari de l'Orquestra Pau Casals i el 60è aniversari de l'oratori "El Pessebre"

Començarà el diumenge dia 3 de gener, a les 09.25, amb l'oratori "El Pessebre de Pau Casals".

tv3.cat/33

Anar al contingut