"El documental" estrena "Els Karamazoff"

Demà, 21 de gener, a les 22.55, "El documental" estrena "Els Karamazoff", una mirada al paisatge artístic del SoHo de Nova York dels anys 70 i 80, a través d'un grup d'artistes de Barcelona anomenat Els Karamazoff.

"Els Karamazoff", un documental dirigit per Juan Gamero i Carmen Rodríguez, no pretén fer un retrat dels catalans a Nova York, sinó del SoHo artístic dels anys 70 i 80, quan una colla d'artistes  catalans s'hi van conèixer i, anys més tard, fent un brindis amb vodka, van decidir anomenar-se "Els Karamazoff". No és tracta de cap grup artístic, sinó del nom amb què s'anomenen entre ells, de broma. Alguns dels seus membres ja han mort, com Bibi Escalas o l'artista conceptual Jaime Davidovich.

Sinopsi

Els Karamazoff era un grup d'artistes format per Muntadas, Miralda, Mireia Sentís, Robert Llimós, Evru (abans Zush), Medina-Campeny, Marta Sentís i Jaume Ollé. Van Arribar als anys 70 a Nova York, on van viure, treballar i consolidar la seva amistat al SoHo, un barri de fàbriques abandonades ocupat per artistes que treballaven fora dels circuits convencionals. Pioners d'aquella època, com Jonas Mekas o Jaime Davidovich, reviuen amb Els Karamazoff un dels períodes més creatius de l'art contemporani. Dues dècades en què el SoHo es va convertir en l'epicentre mundial de l'experimentació artística i dels moviments contraculturals. Imatges d'arxiu, moltes d'inèdites, de Mekas, de Davidovich i d'Els Karamazoff ens mostren els seus treballs i els de personatges com George Maciunas, Charlotte Moorman, Yoko Ono, Nam June Paik, Laurie Anderson o Lou Reed and The Velvet Underground.

Festivals

Evolution International Film Festival, Mallorca, 2016


Fitxa tècnica

Direcció, guió i producció: Juan Gamero i Carmen Rodríguez

Productor associat: Valti Roda

Productor executiu TVC: Jordi Ambròs

Productor delegat TVC: Joan Pavón

Director fotografia i muntatge: Juan Gamero

Música: Marc Sastre

Grafisme: Paradocs

Any: 2016

Durada: 78'

Codi ètic: 13 anys

Una producció de Paradocs i LaQuimera en coproducció amb Televisió de Catalunya i el suport de la Fundació Vila Casas.

 

Juan Gamero, director

Director, càmera, guionista, fotògraf, muntador i productor independent. Va començar filmant pel·lícules en 8 mm i treballant com a auxiliar de direcció i càmera en diversos llargmetratges. Va estudiar cinema a l'Escola d'Estudis Artístics de l'Hospitalet de Llobregat i va treballar com a realitzador a TVE-Catalunya, entre d'altres a "Metrópolis", "Documentos TV", "Dos en Raya", "Pinnic" o "Redes". Autor de la sèrie "Prisma", el seu treball més personal a TVE, va dirigir també, entre d'altres, els documentals "Vivir la utopía" i "Carme Riera: Escenarios para la felicidad", així com el documental final dels Jocs Olímpics de  Barcelona.

Ha estat col·laborador de la revista "Ajoblanco" i ha dirigit i produït diversos curtmetratges, dos dels quals seleccionats als festivals de Berlín i Sant Sebastià. Amb la seva productora, Paradocs, ha rodat documentals a Bali, l'Equador, Mali i Cuba. L'any 2011 va codirigir, fotografiar i editar el premiat documental "En busca del primer europeo".

 

Carmen Rodríguez, directora

Guionista del premiat documental "Babel 2015" (DTV-Natura, 2000). L'any 2000 va fundar, amb Juan Gamero, la productora Paradocs. És codirectora, coguionista i documentalista dels documentals "Viure a Bali" i "Bali, espíritus y artesanos"; coguionista i documentalista de "Galápagos, viaje a los orígenes", i d'"Ecuador: viaje a la selva amazònica".

Darrerament es dedica al modelatge en 3D. Autora, juntament amb Eduardo M. Conde, de l'animació en 3D del documental "L'ofici de l'artista". El seu darrer treball és el documental "Els Karamazoff", del qual es codirectora, coguionista i operadora de so.

karamazoff.paradocs.es/

facebook.com/karamazoffs/

 

tv3.cat/el-documental

twitter.com/eldocumental33

@eldocumental33

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut