"El documental" emet "Guillem d'Efak. L'ànima negra de l'illa"

Demà, 23 de gener, a les 23.40, "El documental", al 33, emet "Guillem d'Efak. L'ànima negra de l'illa",en què l'actor i dramaturg Pep Tosar viatja a Mallorca per endinsar-se en el món del cantant i poeta mallorquí integrant del moviment de la Nova Cançó.

Guillem d'Efak va ser un poeta i cantant mallorquí d'origen guineà. Malgrat els seus orígens humils, va ser una persona culta, intel·ligent, ocurrent, divertida, vital i amb una sensibilitat excepcional. Li agradava jugar a seduir i provocar situacions que, fàcilment, podien convertir-se en anècdotes. Unes anècdotes que, amb el temps, s'han convertit en una sèrie de llegendes, i n'han fet una mena de mite. A Catalunya se'l recorda com a cantant i integrant del moviment de la Nova Cançó, i poc se'n sap, de la seva obra poètica o de la seva vida personal. En canvi, a Mallorca, es coneixen més facetes creatives de Guillem, sobretot la poètica, i les vitals.

En el documental, l'actor i dramaturg Pep Tosar viatja a Mallorca per entrevistar els qui van conèixer Guillem d'Efak i, així, fer una obra de teatre sobre el poeta. Es tracta d'un recorregut que l'endinsa en la vida d'aquest personatge que, com ell deia, "només estava compromès amb la vida". Els qui el van conèixer també assenyalen que tenia un profund compromís amb el poble.

De tornada a casa, Pep recorda tot el que li han explicat sobre Guillem les persones amb qui ha parlat: amics d'infantesa, companys de viatge i la seva vídua. Entre tots l'han ajudat a refer la vida de Guillem d'Efak i a donar a conèixer una dimensió humana a qui, fins ara, era només un personatge. Així, Pep Tosar construeix, dins seu, un Guillem d'Efak propi que protagonitzarà la seva obra teatral "Tots aquests dois".

El documental és una producció de Manual, amb la coproducció de TV3,  Nova Televisió i IB3, amb la col·laboració de GOC Networking, cellers Ànima Negra, Baleària i la Fundació Carulla.

Fitxa tècnica

Direcció: Manuel Benavente i Alfons Garrido

Guió: Marga Ninou

Productors executius: Jordi Ambròs (TVC), Manu Benavente (Manual), Paula Serra (Nova Televisió) i Nacho Tejedor (IB3)

Productors delegats TVC: Joan Pavón i Elisa Plaza

Realització i direcció fotografia: Alfons Garrido

Música: Guillem d'Efak – Fons Concèntric

Pep Tosar i Guillem d'Efak: Pep Tosar

 

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut