Duran i Lleida revela que el govern espanyol els pressiona perquè endureixin la reforma laboral

Duran creu que si el govern central no arriba a un acord amb els partits, la reforma es podria tramitar com a projecte de llei.

El president del comitè de govern d'UDC i secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha revelat al programa El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, que membres del govern central demanen en privat a la federació que endureixi les condicions per aprovar la reforma laboral perquè així l'executiu de Rodríguez Zapatero la pugui justificar davant dels sindicats: "A nosaltres mateixos ens arriben missatges del govern dient: ‘Escolta apreteu, perquè nosaltres no ho podem fer davant els sindicats. Apreteu vosaltres'. Actitud amb què jo no estic d'acord. Jo no estic aquí per fer de dolent davant els sindicats. Per tant, el que hagi de sortir que ho assumeixi en primer lloc el govern".

El líder d'UDC també ha dit que no li ha agradat que hagi sortit un document "tan extens" sobre la reforma laboral en què el govern central fixa una posició i "per darrera et digui ‘apreta, no pateixis que te'n sortiràs. Si hi ha una cosa nova en el futur paper serà quelcom que acceptarà el govern, no quelcom que responsabilitzarà només CiU". Duran i Lleida també ha explicat en quins punts el govern de Zapatero pressiona la federació: "El tema de la negociació col·lectiva, el tema de les condicions objectives per acomiadament, en cas de necessitat econòmica o productiva de les empreses, ...".

D'altra banda, Duran i Lleida creu que si finalment el govern central no arriba a un acord amb els partits polítics per tirar endavant aquesta reforma, el decret que s'aprovi dimecres s'hauria de tramitar com a projecte de llei al Congrés per poder-hi introduir esmenes: "Una possibiltiat intermitja és que s'aprovés el decret el dia 16 i després es pogués tramitar com a projecte de llei. Guanyaríem temps perquè es podrien presentar esmenes, i tot allò que no hem estat capaços de posar-nos d'acord, després, en la tramitació parlamentària, hi hauria terminis i oportunitats per fer-ho. No és la millor solució".

Pacte d'Estat

El líder d'Unió també ha lamentat que ni el PSOE ni el PP no hagin volgut fer un pacte d'Estat per sortir d'aquesta situació de crisi: "Des de principis d'aquesta legislatura, veient ja que la crisi econòmica estava a les portes, vaig proposar un pacte d'Estat, fins i tot ho vaig fer en plena campanya electoral, abans de saber qui havia guanyat les eleccions. I ni el PSOE ni el PP han acceptat aquesta proposta. Crec que això ha estat molt negatiu per Espanya. A hores d'ara estaríem en una altra situació, segur. M'he atipat de repetir una frase, que crec que els dos gran partits no han tingut en compte, i és que hem de pensar més en les properes generacions i menys en les properes eleccions".

catradio.cat/mati
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut