Demà sessió doble de "Sense ficció": "Atacs a París: estat d'emergència" i "Dins d'Estat Islàmic"

"Sense ficció" emet dos excel·lents documentals sobre el jihadisme i els seus atemptats al cor d'Europa: "Atacs a París: estat d'emergència", una producció de Siècle Productions dirigida per Antoine Vitkine i Bruno Dive, i "Dins d'Estat Islàmic", una producció de Hope Productions Company / Dream Fight dirigida per Matías Basso. Els dos treballs tenen un insòlit punt de connexió periodístic: estan fets des de dins. En el primer, les tres principals autoritats de l'Estat francès analitzen els atemptats de París i com es gestionen moments tan tràgics entre els bastidors del poder; en el segon, Jürgen Todenhöfer, únic reporter occidental que ha entrat en el territori d'Estat Islàmic i n'ha sortit viu, explica la seva experiència.

"Atacs a París: estat d'emergència", a "Sense ficció"

Dimarts 15 de novembre, a partir de les 21.55, "Sense ficció" estrena "Atacs a París: estat d'emergència", quatre dies per a la història. Una producció de Siècle Productions, dirigida per Antoine Vitkine i Bruno Dive.

Durant quatre dies, els que van transcórrer entre la matança de "Charlie Hebdo", el matí del 7 de gener del 2015, i la sagnant presa d'ostatges al supermercat jueu Hypercacher, l'11 de gener, França va viure una situació de grans manifestacions de suport als valors republicans francesos, que deixarà una marca en la història.

El documental "Atacs a París: estat d'emergència" ("Attentats: au coeur du pouvoir") explica la tràgica història que hi ha darrere d'aquesta posada en escena anant al lloc on es van prendre les decisions, per entendre i explicar l'actuació del president francès, dels seus principals ministres i dels caps de la policia durant aquells terribles moments.

"Atacs a París: estat d'emergència" explica la història des de tres angles decisius: el president francès, François Hollande, a l'Elisi; el primer ministre, Manuel Valls, a Matignon, i el ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, al comandament de les forces de seguretat i dels serveis secrets. Els testimonis posen en relleu la presa de decisions crucials en aquelles hores tan transcendentals.

Finalment, el documental mira d'extreure una lliçó dels esdeveniments, tràgics en un primer moment --7 i 9 de gener-- i commovedors després –10 i 11 de gener--: realment, tindran un impacte a llarg termini en el país? Han permès que François Hollande jugui el seu rol presidencial? L'equip Valls-Hollande està més unit del que es creia abans del que es va viure en aquells moments de gran pressió?

"Dins d'Estat Islàmic", a "Sense ficció"

El dimarts 15 de novembre, després d'"Atacs a París: estat d'emergència", la sessió doble de "Sense ficció" continuarà amb l'estrena de "Dins d'Estat Islàmic", producció de Hope Productions Company / Dream Fight, dirigida per Matías Basso.

Passaríeu deu dies dins d'Estat Islàmic? El periodista alemany Jürgen Todenhöfer aprofita una oportunitat única per posar al descobert la visió apocalíptica del món d'Estat Islàmic (EI) i per documentar la vida quotidiana a les ciutats que controla. Troba una població terroritzada i sotmesa per decapitacions diàries, esclavització i tortura, i una organització indestructible pel que fa al compromís amb la seva missió divina: difondre la por i la violència arreu del món a qualsevol cost.

"Nosaltres diem que no tenim fronteres, només línies de front", comenta somrient Abu Qatadah al-Irhabi a Jürgen Todenhöfer, i afegeix que "un dia anirem a la conquesta d'Europa! Nosaltres no només volem fer-ho, ho farem, n'estem convençuts". Sentir això d'un company alemany trasbalsa el Jürgen: "Jo no estava només sorprès, estava molt trist perquè coneixia molt bé l'Abu Qatadah, sabia com era quan era jove i era completament diferent".

Jürgen aconsegueix un accés sense precedents a EI. Amb la garantia de seguretat del propagandista alemany d'IS Abu Qatadah, Jürgen i el seu fill entren en el territori del califat per conèixer millor les seves ambicions i les condicions de vida dins del seu territori. És el primer periodista occidental que entra a EI i en surt viu; guiat per Abu Qatadah i sota el control d'un sinistre conductor emmascarat, que sospita que es pot tractar del conegut terrorista britànic Jihadi John. En una mesquita a Mossul, Jürgen s'enfronta a la realitat dels objectius d'EI en forma de sermó que suplica: "Oh, Al·là, mata tots els infidels i no en deixis cap". I se sorprèn pel fervorós suport i admiració davant d'aquest missatge mortífer.

Fora de càmera, un combatent de primera línia diu a Jürgen: "Tens la garantia que aquí, a EI, sobreviuràs. Però tornaràs a Alemanya. Vindrem a Alemanya, et buscarem, et trobarem i et matarem". Marcat per aquests fets, el Jürgen demana consell a l'erudit islàmic de renom Sheikh Hamza Yusuf  sobre com derrotar EI.

El documental "Dins d'Estat Islàmic" ("Inside IS") revela els somnis terrorífics d'EI sobre la dominació del món i la despietada crueltat de què són víctimes les persones que viuen dins de les seves fronteres.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut