Leonard Bernstein.
Leonard Bernstein.

Catalunya Música transmet en directe l'opereta "Candide" des del Liceu

Dissabte, 20 d'octubre, a les 20.00, Catalunya Música transmetrà en directe, des del Liceu, l'opereta còmica "Candide", de Leonard Bernstein, en versió semiescenificada, amb les veus de Kevin Burdette, Paul Appleby, Meghan Picerno i Josep-Ramon Olivé, entre d'altres, i el Cor i l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigits per John DeMain.

Els comentaris de la transmissió, que té suport de l'Obra Social "la Caixa", els faran Ignasi Pinyol i Aleix Palau.

En el centenari del naixement de Leonard Bernstein (1918-1990), el Gran Teatre del Liceu presenta per primera vegada al seu escenari l'opereta "Candide", en versió semiescenificada, que es podrà veure els dies 18 i 20 d'octubre sota la batuta del mestre John DeMain, antic col·laborador del compositor nord-americà i encarregat de dirigir la seva obra "A quite place" l'any 1983. Els nord-americans Meghan Picerno i Paul Appleby debuten al Liceu com a Cunegunde i Candide respectivament, i els acompanya a l'escenari el narrador Jordi Boixaderas, que posarà veu a la traducció que ha realitzat l'escriptor i traductor de l'obra completa en vers de Shakespeare Salvador Oliva. El Cor i l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu són crucials en aquesta celebració d'un dels compositors més creatius i prolífics del segle XX que també comptarà amb les veus de Kevin Burdette, Josep-Ramon Olivé, Doris Soffel, Inés Moraleda i Chris Merritt.

Inspirada en la cèlebre novel·la de Voltaire, Bernstein proposa una partitura fresca, espontània i paròdica dels aires del segle XVIII, i sempre amb una innegable saviesa musical. Tot i la desigual rebuda del llibret en la seva estrena l'any 1956, "la música va esdevenir un clàssic de culte en el minut en què va aparèixer a Broadway", assegura DeMain: "La gent es va tornar boja, mai havien escoltat res semblant". La partitura d'aquesta opereta musical és, en paraules del mestre, "tan divertida, lírica i múrria com totes les meravelles que Lenny sabia fer". La "ràpida i excitant" obertura de Candide va passar a ser immediatament una de les més reconegudes del segle XX, així com la cèlebre ària per a soprano lleugera "Glitter and be gay".

La música de Bernstein i el meravellós text de Voltaire van absolutament lligats, de forma que no es pot viure el viatge ple d'infortunis de Candide i Cunegunde només com un concert. Tot i que els personatges compartiran escenari amb el Cor i l'Orquestra, aquest cop es podran veure i sentir més que mai els matisos de la història en les seves interpretacions i en la posada en escena, on hi ha molt més moviment que en una versió concert habitual. La feina d'aquest magnífic equip d'artistes farà viure aquesta obra en la seva plenitud, des dels moments més còmics i gairebé absurds fins a la crítica àcida de la societat universal que es troba entre les seves línies.

"Candide" és una opereta còmica en dos actes i amb llibret de Hugh Wheeler basat en la sàtira de Voltaire. Conté les lletres de Richard Wilbur, lletres addicionals de Stephen Sondheim, John La Touce, Lillian Hellman, Dorothy Parker i Leonard Bernstein, i orquestracions de Leonard Bernstein i Hershy Kay, amb continuïat musical i orquestracions addicionals de John Mauceri. L'estrena absoluta va ser el 29 d'octubre de 1956 al Martin Beck Theater de Nova York. L'estrena a Barcelona va ser l'11 d'abril de 1996 al Teatre Romea i ara arriba per primer cop al Gran Teatre del Liceu.

La transmissió en directe d'aquesta òpera estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.


catmusica.cat
facebook.com/catmusica
twitter.com/catalunyamusica

 

Anar al contingut