Lidia Vinyes-Curtis (Foto de Toni Bofill Gran Teatre del Liceu)
Lidia Vinyes-Curtis, al Liceu aquest dissabte

Catalunya Música transmet en directe l'estrena absoluta al Liceu d'"Alexina B.", òpera sobre la intersexualitat    

Aquest dissabte 18 de març, a les 18.45, Catalunya Música connectarà amb el Gran Teatre del Liceu de Barcelona per transmetre, en directe, l'estrena absoluta de l'òpera "Alexina B.", de la compositora Raquel García-Tomás que s'ha basat en el cas real d'Herculine Barbin, una persona intersexual nascuda a la França de mitjans del segle XIX. Els comentaris de la transmissió els faran Xavier Montagut, Aleix Palau i Judit Jordana del programa "Directe a l'òpera"

Raquel García-Tomás és la primera compositora catalana que estrenarà una òpera en els 175 anys d'història del Liceu i és la segona dona que hi estrena després de Matilde Salvadó amb "Vinatea" el 1974. El llibret en francès d'"Alexina B." l'ha escrit la poeta i traductora Irène Gayraud que s'ha basat en les memòries d'Adélaïde Herculine Barbin (1838-1868), coneguda també com Alexina B. Quan va néixer va ser declarada de sexe femení, però va desenvolupar característiques anatòmiques que no es poden classificar de manera binària masculí/femení. Va aconseguir acabar sent registrada com a home, amb el nom d'Abel Barbin. La seva identitat de gènere no va encaixar en la societat del segle XIX i es va acabar suïcidant als 29 anys. 

La compositora barcelonina, Premi Nacional de la Música 2020, ha musicat aquest cas real, gràcies a una beca, i a l'encàrrec que li va fer el Liceu. La mezzozoprano Lidia Vinyes-Curtis interpretarà el complex rol protagonista que dona títol a l'òpera i la soprano Alicia Amo el seu gran amor, Sara. La resta de solistes, -la soprano Elena Copons, la mezzo Mar Esteve i el contratenor Xavier Sabata-,  encarnen un bon grapat de personatges. Estaran dirigits pel mestre Ernest Martínez Izquierdo, extitular de l'OBC. 

Marta Pazos, que ja va treballar amb Raquel García-Tomás a l'aclamada òpera còmica "Je suis narcissiste", s'encarrega de l'escenografia, que integra videocreacions de la mateixa compositora. 

Durant la transmissió, l'equip del "Directe a l'òpera" entrevistarà Raquel García-Tomás, Marta Pazos, Xavier Sabata i Òscar Boada, director del Cor Vivaldi-Petits Cantors de Catalunya.

 

Anar al contingut