"Catalunya migdia" posa en marxa la secció #fetsOfakes de verificació de fets

Divendres, 1 de febrer, l'informatiu "Catalunya migdia", amb Òscar Fernández i Empar Moliner, posarà en marxa la secció #fetsOfakes de verificació de fets, que recollirà la feina i el compromís de l'equip transversal del Departament d'Informatius de Catalunya Ràdio dedicat al 'fact-checking'. El primer tema tractat serà la regulació i l'aplicació de la figura de l'indult.

Internet i les xarxes socials han comportat molts avantatges per al periodisme i també alguns reptes. Han multiplicat les fonts d'informació o la distribució de les notícies i alhora també han contribuït a la difusió de rumors i informacions falses i a la proliferació de fonts no fiables i trols. Davant d'aquest escenari, els periodistes han de mantenir el seu compromís d'explicar el que passa amb rigor i honestedat, aprenent noves rutines per verificar, de manera rigorosa i objectiva, que les declaracions, dades o informacions que s'aboquen al discurs públic es basen en fets o dades reals. És l'anomenat 'fact-checking', la principal arma contra la desinformació, les mentides, les manipulacions, les manipulacions i les 'fake news' que arriben a la ciutadania a través del periodisme.

El Departament d'Informatius de Catalunya Ràdio disposa d'un equip transversal de periodistes anomenat #fetsOfakes que es dediquen al 'fact-checking', la verificació de dades, cercant les fonts primàries de la informació, adreçant-se als gabinets polítics de comunicació per demanar aclariments o informació de context, a experts acadèmics i a qualsevol altra font necessària o disponible.

 

Regulació i aplicació de l'indult

La feina i el compromís de l'equip, que treballa de manera autònoma i en col·laboració amb la resta d'equips de Catalunya Ràdio, tindran una finestra a l'informatiu "Catalunya migdia", amb Òscar Fernández i Empar Moliner, que posarà en marxa la secció homònima #fetsOfakes de verificació de fets, a partir del divendres 1 de febrer, a partir de les 14.00. El redactor o redactors responsables del cas concret seran els encarregats d'explicar-ho als oients de Catalunya Ràdio i de Catalunya Informació, que també ho publicaran als seus perfils de Twitter i en una secció específica al web catradio.cat. El primer tema tractat serà l'indult, la seva regulació i la seva aplicació pràctica. En el programa de demà es donarà resposta a interrogants com qui el demana, si implica assumpció d'una responsabilitat penal o si es pot rebutjar, entre altres aspectes d'aquesta mesura de gràcia excepcional. La secció no té una periodicitat fixa.

 

L'informatiu més escoltat a Catalunya

L'informatiu "Catalunya migdia" va consolidar el 2018 el seu lideratge com a programa informatiu de ràdio més escoltat de dilluns a divendres a Catalunya, amb 143.000 oients diaris i un increment del 16,3% respecte del 2017, quan va tenir 123.000 oients diaris, segons l'Estudi General de Mitjans.

El "Catalunya migdia" s'emet de dilluns a divendres de 14.00 a 16.00.

 

#fetsOfakes

 

catradio.cat

facebook.com/catradio

twitter.com/catradio

 

Anar al contingut