El 33 renova imatge i s'omple de noves propostes culturals per a tots públics
El 33 renova imatge i s'omple de noves propostes culturals per a tots públics

A partir de dilluns, 7 de febrer, el 33 renova imatge i s'omple de noves propostes culturals per a tots públics

Tot un 33 per descobrir

Una renovació a l'altura de les circumstàncies

Des que va començar les emissions, el 10 de setembre del 1988, el 33 és el canal dedicat a la descoberta, el coneixement, la innovació, el debat d'idees i la projecció de la cultura. Tot i que aquesta essència que el defineix i el diferencia s'ha mantingut intacta fins avui dia, el canal ha renovat el seu aspecte en altres ocasions.

El dilluns 7 de febrer, amb l'inici d'una setmana plena d'estrenes, el canal actualitzarà la imatge. El logotip del 33 es manté, emmarcat en la finestra icònica de la cadena, oberta a la creativitat, la comunicació i l'expressió de la cultura, i se n'actualitza la imatge gràfica i els molinets. Una renovació per fora que manté la personalitat que sempre ha caracteritzat el 33, per continuar sent el canal obert a la creativitat, la comunicació i l'expressió de la cultura.

En una segona fase d'aquesta renovació, i seguint la línia de ser un canal participatiu i col·laboratiu, el 33 ha engegat una iniciativa amb les escoles relacionades amb l'ensenyament de l'expressió artística (animacions gràfiques, música, teatre, circ, pintura...) perquè els alumnes col·laborin també en la renovació de la imatge del canal amb el disseny de diverses ràfegues que, a partir del segon semestre de l'any, es podran incloure en les emissions de la graella.

I un reguitzell d'estrenes

L'oferta dels continguts que el 33 estrenarà durant les pròximes setmanes s'estructura en cinc blocs: produccions pròpies, documentals, teatre i cinema, i produccions alienes.

El gruix de les PRODUCCIONS PRÒPIES el contenen els projectes guanyadors de la tercera convocatòria de projectes audiovisuals innovadors per a la programació del 33. Una convocatòria que, com les anteriors, anava adreçada a professionals independents, nous creadors, i al sector audiovisual en general, organitzada per la CCMA i l'ICEC del Departament de Cultura.

El 33 estrenarà durant la setmana del 7 de febrer diversos dels treballs guanyadors d'aquesta convocatòria de projectes, que –com les altres– buscava propostes innovadores per difondre i descobrir la cultura catalana en totes les seves expressions i formats. Entre les estrenes, l'espectador hi trobarà programes com "Anticossos", amb la col·laboració de Goodmoment, una sèrie que barreja el documental i la dansada, que adapta, en una representació dramàtica, històries socials controvertides i d'àmbit universal; "La pell dels murs", amb la col·laboració d'Un Capricho de Producciones SL, en què deu realitzadors retraten el procés creatiu de deu muralistes amb projecció internacional; "El local", amb la col·laboració de Teidees Audiovisuals SL, un experiment en què dos grups de música completament diferents toquen junts.

A banda de les estrenes imminents hi ha altres programes que començaran una mica més endavant. "Històries gegants", en col·laboració amb E2S Contents, per exemple, el primer programa de televisió sobre la imatgeria popular, gegants, capgrossos i altres elements de la cultura popular, i les històries humanes que giren al seu voltant, que s'estrenarà a principis de març. O "El retorn de les lluernes", amb la col·laboració de Life&Pictures, un programa per entendre millor el món que ens envolta, tocant de peus a terra, a través de la literatura i que té l'estrena prevista per a finals de març.

També hi haurà espai per a projectes que s'han confeccionat amb producció 100% pròpia, com ara "Un passeig pels museus", un format de slow TV que visitarà cinc dels museus més emblemàtics de Catalunya. En un sol pla seqüència l'espectador observa, en temps real, el trajecte que faria talment com si recorregués el museu a peu. La visita s'intercala amb diverses actuacions musicals i d'arts escèniques que la càmera es va trobant durant el recorregut.

Cada setmana es continuaran estrenant capítols de programes d'èxit, com ara "Quan arribin els marcians" o "Tot el temps del món". I els dimecres continuaran reservats per als reportatges de "Quèquicom", la producció de TV3 que divulga la ciència, la natura i la tecnologia des del 2006.

Pel que fa a l'apartat de DOCUMENTALS, el programa "60 minuts" continuarà oferint una selecció dels millors reportatges i documentals d'actualitat internacional, que exploren els temes de més transcendència social i econòmica i els principals conflictes polítics amb una mirada crítica. Una finestra més enllà de les nostres fronteres, buscant perspectives diferents i donant veu als que tenen més dificultats per fer-se sentir.

Com també continua "El documental", l'espai de referència dels documentals al 33 i una finestra oberta al món documental amb l'objectiu de mostrar les millors propostes, d'aquí i d'arreu del món, que destaquen per la temàtica, la qualitat, la creativitat formal i pels nous llenguatges de narració. Sense oblidar el talent emergent que cal descobrir i potenciar, amb treballs de nous directors i equips que comencen a obrir-se camí. 

El TEATRE i el CINEMA ocuparan un espai important a la graella del 33. A partir del 7 de febrer, els dissabtes del 33 s'ompliran de teatre, gràcies a un acord entre els mitjans de la CCMA amb el Teatre Nacional de Catalunya per impulsar la promoció de les arts escèniques. Després del teatre, cap a Setmana Santa i a la mateixa franja dels dissabtes, arribaran "Estrenes de cinema català". Produccions que han recorregut un bon nombre de festivals, on han recollit reconeixements, com "Armugán", "Les perseides", "Ardara" o "Terra de telers", entre altres. 

El 33 continuarà mantenint el seu espai per al curtmetratge amb "Curtcircuit 33", amb la seva mostra de produccions lligades als festivals de cinema i de curtmetratges de més prestigi del país, i "Curtcircuit Taller", amb les creacions de les escoles de cinema i de cineastes independents catalans.  

Per acabar, un altre ventall ampli d'oferta que abraça totes les modalitats i formats de la cultura són les PRODUCCIONS ALIENES que s'han programat per a les pròximes setmanes. Encapçala la llista el documental "La veritat sobre la dictadura de Franco", basat en el testimoni d'una sèrie d'historiadors especialistes en la biografia de Franco i la guerra d'Espanya. També la sèrie èpica "Rituals", que utilitza tècniques de filmació cinematogràfica per submergir els espectadors en rituals increïbles de cultures d'arreu del món. "Grans àpats", el programa que explora com el menjar reuneix grans comunitats arreu del món i s'endinsa en els esdeveniments gastronòmics més importants. O la sèrie "Viatges insòlits", en què el periodista belga i apassionat dels viatges a llocs insòlits Tom Waes visita llocs considerats com a perillosos, o de difícil accés.

Tot un 33 per descobrir. Tret de sortida: el 7 de febrer.

tv3.cat/33

Anar al contingut