València

Companys de professió i amics destaquen "la intel·ligència i la ironia" de Berlanga i la seva importància per al cinema

La mort de Luis García Berlanga ha provocat una allau d'elogis de companys de professió, amics i representants de la societat i la cultura del país. Tothom coincideix que és el tancament d'una època daurada del cinema espanyol i un gran director.

Actualitzat
El president de l'Acadèmia de Cine, Álex de la Iglesia, ha dit que és un dels cineastes "més importants del món", i ha recordat "Plácido" i "El verdugo", dues de les millor pel·lícules del cinema espanyol. La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha destacat la importància de Berlanga, que, juntament amb Bardem, "van reinventar la cinematografia espanyola" amb un cinema "original, propi i de qualitat".

La fama del director és internacional i la protagonista de la seva última pel·lícula, Concha Velasco, que va treballar amb ell el 1999 a "Paris-Tombuctú", l'ha comparat amb Federico Fellini i Billy Wilder, que, juntament amb Berlanga, són els "tres directors més grans de la història del cinema". I ha recordat que "sense la seva ironia, sense el seu humor i sense la crítica social del seu cinema, no s'entendria la història d'Espanya".

A la seva terra, al País Valencià, la Generalitat ha declarat aquest diumenge dia de dol oficial, les banderes dels edificis públics onejaran a mig pal i se suspendran tots els actes oficials. El president, Francisco Camps, ha dit que "és un dia de molta tristesa" per la pèrdua d'un "dels representants de la cultura" a escala nacional i internacional, "un valencià il·lustre".

El director català Bigas Luna, amic personal de Berlanga, explicava les seves dues grans virtuts, "que són la clau de la vida i de la cultura: la intel·ligència i la ironia", i recordava que Berlanga va retratar una època, que era un creador nat que va crear el "berlanguisme". I com a homenatge ha plantat un arbre perquè el recordi, igual com ja havia fet l'any 2008 després que Rafael Azcona va morir.

Sens dubte, el film que li va valer la fama arreu va ser la seva comèdia satírica "Bienvenido, mister Marshall", on retratava l'Espanya dels 50 esperant els Estats Units en va. El poble de mister Marshall, Guadalix de la Sierra, on es va rodar la pel·lícula l'any 1952, el recorda amb emoció i l'alcalde explicava que va significar un "abans i un després per al municipi" i una ajuda econòmica per tothom. Han decretat tres dies de dol oficial i s'estan plantejant nomenar el director com a fill predilecte i li dedicaran un carrer. Dilluns al matí tot el poble farà un minut de silenci en honor seu.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut