Pedro Varela en una imatge d'arxiu durant una sessió a la Ciutat de la Justícia (Foto: ACN)
Pedro Varela en una imatge d'arxiu durant una sessió a la Ciutat de la Justícia (Foto: ACN)
L'Hospitalet de Llobregat

El propietari de la llibreria Europa defensa el seu dret a vendre llibres nazis i antijueus en nom de la llibertat d'expressió

El propietari de la llibreria Europa de Barcelona, Pedro Varela, s'ha tornat a asseure a la banqueta dels acusats en un nou judici celebrat a la Ciutat de la Justícia per apologia del genocidi i incitació a l'odi racial per vendre llibres de contingut nazi i antijueu. Varela ha defensat el seu dret a vendre "qualsevol tipus de llibre" en nom de la llibertat d'opinió i d'expressió, recordant també que a Espanya no hi ha cap llibre que estigui prohibit. Varela ja va ser condemnat a set mesos de presó per aquests delictes fa dos anys. La Fiscalia i la comunitat israelita de Barcelona demanen ara quatre anys de presó i 6.000 euros de multa.

Actualitzat
La fiscalia demana per al propietari de la llibreria Europa de Barcelona, Pedro Varela, quatre anys de presó i 6.000 euros de multa per dos delictes continuats de difusió d'idees que justifiquen el genocidi comès pel règim nazi. Igualment, exigeixen que se li retiri el passaport i se l'obligui a comparèixer setmanalment al jutjat per risc de fuga.
 
Durant la vista oral a la Ciutat de la Justícia, que ha durat unes cinc hores, les acusacions han recriminat a Varela que la immensa majoria dels seus llibres tractin sobre el nazisme, molts dels quals el justifiquen, i un total de 16 volums també justifiquen l'Holocaust i la discriminació racial.

D'altra banda, la defensa ha considerat que s'estaven jutjant opinions i que no hi ha cap acusació concreta contra el seu client per determinar que Varela va incitar a cometre algun delicte com la discriminació racial o l'extermini dels jueus.

El llibreter ha explicat que ell no és responsable de les opinions dels seus clients i que, fins i tot, hi van universitaris i escolars per fer treballs i estudis. Segons ha dit, el seu criteri per publicar llibres és "simple": els que no s'han editat mai a l'estat espanyol.

En les conclusions finals, la Fiscalia ha considerat que Varela, amb la venda i edició d'aquest tipus de llibres, "llança odi a la línia de flotació de la convivència". "La presó és l'únic llenguatge que entén Varela, ja va tenir una oportunitat", ha dit el fiscal, que ha assegurat: "No jutgem idees, sinó la difusió de la doctrina de l'odi".

En canvi, la defensa ha considerat una "persecució" que es torni a jutjar a Varela i s'ha preguntat si només ell ven aquests llibres, i ha afegit: "No fa res, només edita llibres".

Llibres publicats per l'editorial de Varela

Tots els llibres, que es van distribuir durant els primers quatre mesos del 2006, els va editar l'Associació Cultural Ediciones Ojeda, de la qual Varela n'és el director gerent. L'abril del 2006, per ordre del jutjat d'instrucció número 33 de Barcelona, es va procedir a l'escorcoll de la llibreria Europa i es van intervenir prop de 5.000 llibres amb contingut xenòfob. La policia també hi va trobar banderes i diversos estris hitlerians.

Tot i que els llibres d'Ojeda no es venen a cap altra llibreria barcelonina, sí que es poden trobar en 200 llibreries de fora la capital catalana. Segons Varela, l'editorial i la llibreria tenen uns 13.000 clients, 3.000 d'ells fora de l'Estat.

El 1998 ja van condemnar Varela a set mesos de presó i a la destrucció d'uns 21.000 llibres per apologia del genocidi i incitació a l'odi racial.
Anar al contingut