Odessa

Més d'un centenar de detinguts a Odessa en relació amb l'incendi que va provocar una quarantena de morts

Recuperats prop d'una quarantena de cadàvers a la seu dels sindicats després de ser atacada amb còctels Molotov

RedaccióActualitzat

La policia ha detingut 130 persones a la ciutat d'Odessa en relació a l'incendi, aquest divendres, a la Casa dels Sindicats. El foc va ser provocat pel llançament de còctels Molotov i hi van morir prop de quaranta persones. Al final, la pitjor matança en el conflicte d'Ucraïna l'han provocat simples ampolles amb gasolina i ha passat a Odessa, lluny dels focus de tensió d'aquests dies, sense militars ni homes armats. És la demostració de com és de volàtil la situació. Volàtil i complexa.

Els fets van tenir lloc en el marc dels enfrontaments al carrer entre proucraïnesos i prorussos. Després d'hores d'aldarulls, una multitud, majoritàriament russòfona, va voler refugiar-se a la seu dels sindicats, que va acabar convertint-se en una ratera mortal.

Els serveis d'emergències han trobat 36 cadàvers però no es descarta que la xifra de morts pugui augmentar. Moltes persones van morir asfixiades pel fum i altres en saltar per les finestres en un intent desesperat de fugir de les flames. Saber qui va provocar l'incendi és difícil de dir. Tant els de fora com els de dins van llançar bombes incendiàries. Una desena de persones més van morir en els xocs entre els dos bàndols.

Una tragèdia incòmoda

La Ucraïna oriental s'escapa del control d'un govern que intenta sense gaire èxit desarmar els rebels prorussos. Uns rebels que demanen ajuda a Vladímir Putin, un Putin que espera i medita. El govern de Moscou assegura que els activistes s'escapen del seu control i acusa Kíev de trencar el pacte de no agressió.

Fins ara els dos principals actors havien actuat amb contenció. Els milicians s'han cuidat molt de no sortir de les seves barricades, els tancs ucraïnesos intenten reconquerir les carreteres i procuren no tocar ni un civil i Rússia fa maniobres, però més enllà de les seves fronteres.

La massacre d'Odessa ha posat en un compromís tothom. Especialment Moscou, que va dir que intervindria si la població russòfona era amenaçada. Complir la paraula podria provocar una escalada que ningú és capaç de calcular.

Els altres moviments del dia

Després d'aquesta tragèdia, els rebels prorussos han alliberat els set observadors militars de l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa i els seus quatre acompanyants ucraïnesos, que mantenien com a ostatges. Un gest que s'entén com un intent de rebaixar la tensió. Els van capturar el 25 d'abril i estaven acusats d'espionatge.

Mentrestant, a l'est del país, el govern ucraïnès continua aquest dissabte l'operació antiterrorista per recuperar el control de ciutats com Sloviansk o Kramatorsk, on l'ombra de Moscou és allargada. Després d'un primer dia poc reeixit, Kíev comença a poder exhibir els primers èxits.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut