Valparaíso

Un gran incendi a Valparaíso, a Xile, fa almenys 12 morts i obliga a evacuar 10.000 persones

Un incendi gegant en aquesta ciutat turística costanera de Xile arrasa més de 500 vivendes i obliga a desallotjar més de 10.000 persones

RedaccióActualitzat

Un incendi gegant està provocant a Valparaíso la pitjor catàstrofe ocorreguda mai en aquesta turística ciutat de la costa xilena. El foc ha arrasat més de 500 vivendes d'una dotzena de barris, i ha obligat a desallotjar més de 10.000 persones. Aquests damnificats han estat traslladats a tres escoles i a l'església Don Bosco de la ciutat. Almenys hi ha 12 morts, un d'ells menor, segons ha declarat la presidenta Michelle Bachelet.

L'incendi avança tan ràpid que s'està convertint en una amenaça també pel centre de Valparaíso, on diverses zones s'han quedat sense llum i aigua. La presidenta, Michelle Bachelet, ha dit que és possible que la xifra de víctimes pugui augmentar a mesura que passen les hores i es retiri la runa de les cases que s'han destruït.

El foc, que continua descontrolat, ha arrasat unes 800 hectàrees. L'exèrcit està dirigint el dispositiu d'evacuacions i defensa de la població. De moment 12 helicòpters i tres avions cisterna lluiten contra els focus de l'incendi que persisteixen en alguns barris de Valparaíso. En les pròximes hores s'espera l'arribada de cinc aeronaus. En total 3.500 efectius de diferents cossos treballen en el sinistre.

L'incendi va començar dissabte al vespre en una zona forestal en una zona forestal anomenada La Pólvora a els afores de la ciutat i es va estendre de pressa cap a diversos barris pel fort vent que bufava a la zona. La majoria de vivendes destruïdes són construccions de material molt inflamable.

Valparaíso, amb 250.000 habitants, és Patrimoni de la Humanitat des del 2004.

Presidenta Michele bachelet

La presidenta Michele Bachelet ha arribat a aquesta tarda a Valparaíso i ha muntat allà un gabinet d'urgència. També ha declarat l'estat d'excepció i de zona catastròfica, cosa que facilita el lliurament d'ajuda als damnificats i el desplegament de l'Exèrcit.

La presidenta xilena ha declarat que les imatges que ha vist són impactats. Una enorme tragèdia, ha afegit. Ho ha definit com la pitjor tragèdia de la història de Valparaíso. Ha dit que tothom sap molt bé l'impacte que aquest fet tindrà en la vida de la gent i en la mateixa ciutat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut