Abascal estripa un retall de diari amb una papereta per a la consulta d'Ibarretxe, en una sessió al Parlament l'any 2008.
Abascal estripa un retall de diari amb una papereta per a la consulta d'Ibarretxe, en una sessió al Parlament l'any 2008.
Bilbao

L'exdiputat del PP Santiago Abascal abandona el partit per discrepàncies amb la política antiterrorista del govern

Assegura que les excarceracions massives de militants d'ETA com a conseqüència de l'anul·lació de la doctrina Parot ha estat "la gota que ha fet vessar el got". El president de la Fundació per la Defensa de la Nació Espanyola creu que l'actual cúpula del PP adopta "decisions inconcebibles" mentre manté "indecisions davant de desafiaments com el dels dirigents separatistes de Catalunya".

RedaccióActualitzat

L'exdiputat del PP al Parlament basc Santiago Abascal abandona el partit en desacord amb la política antiterrorista del govern de Mariano Rajoy, a qui acusa de trair els principis de la formació. Abascal, que presideix la Fundació per la Defensa de la Nació Espanyola (Denaes), assegura que les excarceracions massives de militants d'ETA a conseqüència de l'anul·lació de la "doctrina Parot" ha estat "la gota que ha fet vessar el got". Creu que l'actual cúpula del PP adopta "decisions inconcebibles" mentre manté "indecisions davant de desafiaments com el dels dirigents separatistes de Catalunya".

Abascal, que posa fi a 19 anys de militància, ha explicat que es tracta d'una decisió "que feia molt de temps que estava madurant" i que ja havia estat "a punt de prendre" en altres ocasions però no ho havia fet. Ha recordat que "han estat molts els que han decidit anar-se'n" abans que ell, en referència a l'expresidenta del PP basc María San Gil (que va deixar la presidència, però continua com a militant) i l'exfuncionari de presons José Antonio Ortega Lara, víctima del segrest més llarg perpetrat per ETA. En aquesta línia, ha apuntat que té la impressió, compartida per "moltes altres persones", que actualment s'està vivint "la tercera legislatura de Zapatero".

Juntament amb Abascal, Javier Igartua Ybarra, nét de Javier de Ybarra Bergé, empresari segrestat i assassinat per ETA el 1977, també ha anunciat que deixa el PP. En un missatge al seu compte de Twitter, Igartua diu que segueix els passos d'Abascal, "la persona amb més valors i principis" que coneix. Afegeix que va entrar a militar al partit "per defensar la memòria del meu avi assassinat i aquest PP ja no ho defensa".

Sémper: "La situació de 2013 no és la mateixa que la del 1995"

El portaveu parlamentari del PP a la cambra de Vitòria, Borja Sémper, ha reaccionat a aquestes baixes assegurant que "el cop de porta i la fugida" no són la millor manera de resoldre les discrepàncies. Sémper, que considera "un error" la decisió d'Abascal, ha explicat que la defensa de les llibertats i el rebuig al terrorisme continuen sent eixos "fonamentals" de l'acció del PP basc, però que "la situació de 2013 no és la mateixa que la de 1995" i, per aquest motiu, el partit ha d'adaptar el seu discurs al nou context i "evolucionar" juntament amb la societat basca.

Anar al contingut