Jerusalem

Israel anuncia la construcció de mil cases en colònies jueves quatre dies abans de reprendre el procés de pau amb els palestins

L'anunci es fa quatre dies abans de reprendre el procés de pau i coincideix amb l'alliberament d'un primer grup de 26 presos palestins. Segons el diari "Maariv", la decisió hauria estat prèviament coordinada amb els Estats Units com a contrapartida.

RedaccióActualitzat
El ministre d'Habitatge israelià, Uri Ariel, ha anunciat, quatre dies abans de reprendre el procés de pau amb els palestins, la construcció de més de mil cases en colònies jueves als territoris ocupats. Es tracta de 793 vivendes en assentaments a l'est de Jerusalem i altres 394 en grans colònies a Cisjordània, que Israel aspira a mantenir sota la seva sobirania en cas d'arribar a un acord de pau amb els palestins.

En fer l'anunci, el ministre Ariel, del partit ultradretà i representant dels interessos del moviment colonitzador Habait Hayehudí, ha insistit que "cap país al món permetria que algú altre dictés on pot o no construir". En aquesta línia ha afegit que Israel seguirà construint "al Nègueb, a Galilea i al centre per donar resposta a les necessitats d'habitatge dels ciutadans". A més, ho ha justificant dient que "és el correcte per motius tant sionistes com econòmics".

El diari israelià "Maariv" avançava aquest diumenge que el primer ministre, Benjamin Netanyahu, anunciaria "en breu" aquestes noves construccions i subratllava que la decisió hauria estat prèviament coordinada amb els EUA com a contrapartida a l'excarceració de 104 presos palestins, els noms dels primers 26
s'han conegut també aquest diumenge.

Tot i la protesta palestina --s'ha acusat en els últims dies Netanyahu de "sabotejar" el reinici del procés de pau amb ampliacions continuades de les colònies--, la Casa Blanca no s'ha sorprès, ja que aquesta està situació emmarcada en la política del "pal i la pastanaga", ha dit "Maariv".

Els palestins reclamen des de fa anys un compromís per part d'Israel per aturar l'ampliació de les seves colònies i poder tornar a la taula de negociacions, però finalment han accedit al diàleg de manera verbal i no oficial. El tracte es limitaria a frenar el ritme de les construccions en els assentaments més grans.

El diàleg de pau, que estava paralitzat des del 2010, ha de començar dimecres a Jerusalem i estarà liderat per la ministra de Justícia, Tzipi Livni, per part israeliana, i pel cap negociador Saeb Erakat, per part palestina. El veterà diplomàtic nord-americà Martin Indyk serà l'encarregat d'afavorir les converses, que s'allargaran durant nou mesos amb trobades setmanals o quinzenals a Jerusalem, Ramallah, Jericó o Amman.

L'anunci es produeix poc després que Netanyahu ha reprès la feina, després d'un breu parèntesi causat per una operació d'hèrnia umbilical que se li ha practicar d'urgència aquesta mateixa matinada.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut