Palma

El jutge Castro no descarta que la citació de la infanta s'ajorni

El magistrat ha citat la infanta al 27 d'abril. Preguntat pels periodistes a l'entrada dels jutjats de Palma, Castro ha afirmat que no sap si la filla del rei podrà, finalment, declarar en la data prevista. El motiu és el recurs que interposarà la Fiscalia Anticorrupció i que podria obligar a ajornar o fins i tot suspendre la citació.

RedaccióActualitzat
La imputació de la infanta Cristina per la presumpta relació amb el "cas Nóos" i el desviament de fons públics va sorprendre tothom i va fer la volta al món. Vint-i-quatre hores després, l'altre protagonista de la notícia, el jutge José Castro, ha fet les primeres declaracions.

Castro ha citat la infanta el 27 d'abril perquè la considera "cooperadora necessària" dels presumptes delictes que hauria comès el seu marit, Iñaki Urdangarin. La data, però, podria no complir-se. La Fiscalia Anticorrupció recorrerà la imputació perquè creu que els indicis contra la filla del rei "no tenen prou entitat" per imputar-la. La citació de Cristina es podria acabar ajornant, suspenent o revocant.

El jutge Castro ho sap. Per això, quan ha arribat als jutjats de Palma i un grup de periodistes li ha preguntat si la infanta finalment declararà, ha optat per la prudència. Conscient que el recurs d'Anticorrupció podria prosperar, Castro ha etzibat un concís "no ho sé". Una altra periodista li ha preguntat: "Llavors no sabem si el dia 27 la infanta farà aquesta passejada?". "S'haurà d'esperar", ha respost el magistrat.  

El recurs de la fiscalia contra la imputació no és una acció habitual. El jutge de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal l'ha descrit "d'error estratègic enorme. Primer, perquè també és un precedent. Normalment, la fiscalia no presenta mai recursos contra les interlocutòries de citació d'una persona en qualitat d'imputat. Per tant, que la fiscalia recorri això és insòlit. Les possibilitats que aquest recurs prosperi són mínimes."

José Castro pot donar el curs habitual al recurs d'apel·lació sense prendre cap altra decisió o també pot optar per acordar d'ofici paralitzar la citació, cosa que, segons han informat a Efe fonts jurídiques, garantiria que donés temps perquè el recurs es resolgués. En el cas que segueixi el procediment habitual, la decisió de l'Audiència de Palma sobre el recurs no serà immediata, perquè els tràmits que implica la presentació requereixen uns quants dies. El Tribunal Superior de Justícia de les Balears afirma que a això s'hi afegeix la mateixa càrrega de treball de l'organisme judicial.

Segons aquest procediment, un cop la fiscalia presenti el recurs d'apel·lació contra la interlocutòria que va dictar Castro per imputar la infanta, el titular del jutjat d'instrucció número 3 l'haurà de traslladar a les parts personades en la causa perquè hi puguin presentar al·legacions. El termini sol ser d'entre 3 i 10 dies. Després es traslladarà a l'Audiència de Palma, on la secció segona haurà de resoldre el recurs. Aquest tribunal ja va rebutjar un recurs d'apel·lació del sindicat Manos Limpias contra la interlocutòria del jutge del 5 de març del 2012 per citar la infanta Cristina.

Fonts del tribunal de les Illes veuen molt difícil que l'Audiència es pronunciï abans del dissabte 27 i creuen que José Castro esperarà a tenir la seva resolució per cridar la filla del rei. Això podria significar que la declaració de la infanta s'ajornaria almenys fins al mes de maig.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut