La BBC ha estat un dels molts mitjans internacionals que han destacat la notícia.
La BBC ha estat un dels molts mitjans internacionals que han destacat la notícia.

La imputació de la infanta, a les portades dels principals mitjans internacionals

La BBC, Die Zeit o la CNN recullen la notícia i qualifiquen la imputació de la infanta com un fet sense precedents en la història de la monarquia espanyola.

Carla PedretActualitzat

La imputació de la infanta Cristina ha fet la volta al món. El jutge Castro l'ha imputada en el cas que investiga el presumpte desviament de més de sis milions d'euros de fons públics a través de l'Institut Nóos, presidit pel seu marit, Iñaki Urdangarin.

Al Regne Unit, país també monàrquic, diversos mitjans han recollit la notícia. La BBC l'ha destacada en portada com un dels temes del dia. La notícia va acompanyada d'una imatge dels ducs de Palma somrients i vestits d'etiqueta en un casament. La cadena britànica explica que és la primera vegada que s'imputa un descendent directe del rei d'Espanya. Acompanya la informació amb una mena de currículum de la infanta, recordant que és presidenta d'honor del Comitè Espanyol de la Unesco i que va ser nomenada el 2001 ambaixadora de bona voluntat de l'Assemblea de les Nacions Unides.

"La princesa espanyola Cristina, imputada en un cas de corrupció", titula el diari "The Guardian". L'article, publicat a la portada, explica que el jutge Castro ha citat Cristina el 27 d'abril perquè és necessari "aclarir certs dubtes" sobre el seu paper en les empreses investigades. "The Guardian" recorda que, a causa de la fiança de vuit milions d'euros que ha de fer front Iñaki Urdangarin, perilla la "casa palatina" que els ducs de Palma tenen a Barcelona i que els va costar sis milions d'euros.

La imputació de Cristina també és portada a França. "Le Monde" titula: "La infanta d'Espanya, davant la justícia per desviament de fons". Aquest escàndol suposa un fort revés a la popularitat de la monarquia espanyola i del rei, segons explica el diari, que afirma que Cristina podria ser acusada de tràfic d'influències.

"Le Figaro" explica que, després de les revelacions sobre l'herència del rei i l'existència de comptes a Suïssa, la monarquia espanyola ha de fer front a un altre cop amb la imputació de la infanta. L'article se centra a explicar que, fins ara, els espanyols creien que Joan de Borbó, el pare del rei actual, va exiliar-se i va viure modestament, amb l'ajuda de la solidaritat d'alguns amics aristòcrates. Però Joan de Bordó va deixar més de set milions d'euros a Suïssa. La principal incògnita ara és saber si Hisenda sabia l'existència d'aquesta quantitat, afegeix el rotatiu.

Els mitjans italians també s'han fet ressò de la notícia. "La Repubblica" explica que la investigació del "cas Noós" i la presumpta implicació de la infanta posen en perill el regnat del seu pare, el rei Joan Carles, que podria fins i tot abdicar després de l'escàndol. El text va acompanyat d'una foto del casament de Cristina i Iñaki Urdangarin. El text relata que la imputació arriba després que Diego Torres, soci d'Urdangarin, ha presentat uns correus electrònics en què el duc de Palma explicava a la seva dona detalls de la gestió de Nóos i li demanava el parer.

"La Stampa" dóna un enfocament més sensacionalista. Titula: "Tremola la monarquia espanyola. La filla de Joan Carles, davant la justícia." Acompanyen la notícia amb un complement: "Cristina i la seva passió pel luxe". L'article explica que la infanta havia evitat la imputació en dues ocasions: quan es va obrir la investigació fa dos anys i aquest febrer, quan Diego Torres va assegurar que tenia un paper actiu en l'organització. Ara, amb els correus electrònics presentats per Diego Torres, el jutge ha reconegut que no imputar-la hauria estat una negació del principi que "la justícia és igual per a tothom".
.
A Alemanya, el prestigiós "Die Zeit" publica la notícia a la seva versió en línia, però no a la portada. El rotatiu explica que la justícia havia rebutjat una investigació contra la infanta perquè considerava que no era activa en els negocis del seu marit i que només signava documents. Els correus electrònics presentats pel Diego Torres confirmen, però, que Cristina coneixia molts detalls del funcionament de l'Institut Nóos i d'aquí que l'hagin imputada.

La CNN ha penjat la informació en portada en una discreta columna de titulars i parla obertament de corrupció. La cadena nord-americana recorda que en l'entramat també hi ha implicat un conseller de la Casa Reial i que, encara que s'hagi anunciat la imputació, només es farà un judici si hi ha una acusació en ferm.

També a l'altra banda de l'Atlàntic, a l'Argentina, "Clarín" ha recollit la notícia. Ha estat la segona en portada, després d'unes greus inundacions que afecten Buenos Aires. El diari destaca que la imputació de la infanta és una decisió sense precedents en la història de la monarquia espanyola. Cristina haurà d'explicar al jutge els seus vincles amb les empreses que dirigia el seu marit i a través de les quals es van desviar diners públics. Segons recorda "Clarín", la infanta era membre de la junta directiva de Noós, propietària del 50% d'Aizóon i permetia que el seu marit utilitzés la seva condició d'"altesa reial".
Anar al contingut