Madrid

PP, UPyD i UPN avalen la iniciativa per declarar els toros bé d'interès cultural

La ILP s'ha admès a tràmit amb 180 vots a favor, 40 en contra i 107 abstencions. La Comissió de Cultura debatrà ara el text com una proposició de llei i els diferents grups podran presentar-hi esmenes. Després passarà al Senat.

RedaccióActualitzat
El Congrés ha admès a tràmit la iniciativa legislativa popular (ILP) de la Federació d'Entitats Taurines de Catalunya, que demana declarar les corrides de toros bé d'interès cultural. La recollida de signatures era una resposta a la prohibició de les corrides a Catalunya des de gener del 2012. La proposta ha tirat endavant per 180 vots a favor —del PP, UPN i UPyD—, 40 en contra i 107 abstencions.

El debat ha estat intens. El diputat del Partit Popular  Manuel Albendrea ha defensat els drets constitucionals d'igualtat i llibertat de cada espanyol per "anar o no anar als toros segons la seva voluntat". "¿Com és possible que ajuntaments i comunitats autònomes puguin declarar bé d'interès cultural i l'Estat no pugui fer-ho? ¿Hi pot haver una incongruència més gran?", ha preguntat.

CiU, que ha votat en contra de la proposta, ha destacat la falta de competències del govern en aquesta matèria i ha acusat el PP d'utilitzar la seva majoria per acabar amb les competències autonòmiques en matèria cultural. En aquest mateix sentit s'ha posicionat el portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, que ha assegurat que preval allò que va aprovar el Parlament de Catalunya, és a dir, la prohibició.

El PP discrepa i considera que, en cas d'aprovar-se la proposta, com que es tracta d'una normativa estatal, quedaria sense efecte la prohibició de les corrides de toros a Catalunya, vigent des del gener de l'any passat. Una opinió contrària a la de les entitats antitaurines, que asseguren que només el Constitucional pot canviar les competències que el govern català té sobre la matèria.

El PNB també s'oposa a l'admissió. El seu portaveu, Joseba Agirretxea, ha coincidit amb CiU en què el debat no era sobre els toros, sinó d'àmbit competencial.

Per ERC, Alfred Bosch ha garantit, en castellà, català i anglès, que "no tornaran els toros a Catalunya" i ha afegit: "Ens donen una raó més avui per anar-nos-en i per buscar el nostre propi país, on persones i animals puguem viure tranquils". Bosch ha criticat que el PP vulgui torejar Catalunya, amb una llei que diu textualment que "la cultura taurina és el denominador comú de totes les cultures d'Espanya". "Amb aquest lema pretenen reintroduir els toros a Catalunya, el primer gran objectiu d'aquesta iniciativa."

A favor de l'admissió a tràmit de la ILP s'ha posicionat el diputat d'UPN Carlos Salvador, que ha destacat el valor cultural dels toros. UPyD també ha donat suport a la proposta. El seu portaveu, Toni Cantó, ha assegurat que al PP "el sector dels toros li importa ben poc, i menys el sector cultural".

Un cop admès a tràmit, serà la Comissió de Cultura l'encarregada de debatre el text com una proposició de llei, a la qual els diferents grups podran presentar esmenes, i d'aquí passarà al Senat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut