Barcelona

El PSC no aclareix si votarà a favor de la declaració sobiranista i negociarà fins al final

Després de més de quatre hores de reunió, els socialistes han deixat per aquest dimecres al matí la decisió sobre quin serà el sentit del seu vot respecte a la declaració de sobirania que es debatrà al Parlament. El partit vol continuar negociant fins al final amb CiU, ERC i ICV-EUiA per intentar tancar un acord.

RedaccióActualitzat
El PSC manté la incògnita sobre quin serà el sentit del seu vot respecte de la declaració sobiranista que es debatrà aquest dimecres al Parlament de Catalunya. Després de més de quatre hores de reunió, els socialistes han posposat fins a última hora la decisió perquè tenen la intenció de continuar negociant fins al final amb CiU, ERC i ICV-EUiA per intentar tancar un acord.

En la reunió d'aquest dimarts a la tarda, diputats del sector crític del PSC s'han mostrat favorables al text que han pactat CiU, ERC i ICV-EUiA. Tot i aquestes divergències amb la línia oficial, Lucena ha afirmat que el partit "pressuposa" que en la votació es respectarà la disciplina de vot. Tot fa preveure que, si no hi ha acord, el PSC s'abstindrà o votarà en contra de la proposta majoritària. Per decidir-ho, els 20 diputats socialistes es tornaran a reunir a les 9 del matí, una hora abans que comenci el ple de la cambra.

Sigui quin sigui el vot final del PSC, la declaració sobiranista, que mostra la voluntat d'iniciar un procés d'autodeterminació, s'aprovarà al Parlament amb un mínim de 84 diputats, els que sumen CiU, ERC i ICV-EUiA. I podria recollir fins a tres suports més per part de la CUP. Hi votaran en contra el PPC, que denuncia el gir independentista de CiU, i C's, que hi veu aires colpistes. Els promotors del text, per contra, ja han avançat que aquest 23 de gener serà un "dia històric" perquè s'oficialitzarà el camí de l'exercici del dret a decidir, un procés que no ha estat exempt de polèmica a CiU, perquè s'han aguditzat les tensions entre els socis de la federació.

Aquestes formacions han intentat els últims dies, sense èxit, que els socialistes se sumessin al consens. El primer escull per a l'acord va ser que la declaració parlés del camí cap a un "estat propi", expressió que va desaparèixer del text. L'obstacle que ja no s'ha pogut superar és el del reconeixement del poble català com a sobirà per decidir el seu futur, un punt en què les altres formacions s'han mantingut inflexibles. El text pactat ha incorporat dos principis més en el procés per a la consulta: la cohesió social i el protagonisme del Parlament en els passos que cal fer.

Tant el president Mas com els altres partits favorables al dret a decidir han considerat que el PSC s'equivoca si queda al marge del text. Mas ha demanat un "esforç de país" als socialistes, mentre que CiU, ERC i Iniciativa han considerat que el text "hauria de poder ser assumit per gairebé tots els que creuen en el dret a decidir".

De cara al debat, el PSC ha presentat la seva pròpia proposta, en què parla d'acollir-se a l'actual marc legal i en què reconeix Catalunya com a subjecte polític i jurídic, però no sobirà. Els socialistes equiparen sobirania amb independència i per això afirmen que no poden donar suport al text pactat per les altres formacions.

Segons ha explicat el número dos de la formació, Maurici Lucena, "ara mateix aquesta sobirania recau sobre el poble espanyol". Lucena considera que "no és el moment de trencar abruptament l'ordenament jurídic", ja que seria un "error gravíssim" al qual no donaran "suport".

Pressions des de Girona

Mentrestant, i segons apunten diversos mitjans, el PSC de Girona hauria pressionat la direcció del partit perquè doni suport a la declaració conjunta. L'exconseller Joaquim Nadal critica el camí ambigu que considera que està triant el PSC, un camí que creu que tindrà conseqüències: "Si no ens traiem de sobre la llufa de ser l'obstacle per a un acord majoritari no tenim cap credibilitat per abordar els temes de veritat del país". També la portaveu socialista a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch, ha demanat que el PSC estigui a favor del dret a decidir sense dubtar-ho.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut