Quim Arrufat en roda de premsa al Parlament
La CUP expressarà un sí crític en la votació de la declaració sobiranista
Barcelona

La CUP expressarà un "sí crític" en la votació de la declaració sobiranista

Els tres diputats de la CUP tenen intenció d'expressar un "sí crític" quan es voti la declaració sobiranista que han presentat conjuntament CiU, ERC i Iniciativa.

RedaccióActualitzat
La CUP expressarà aquest dimecres en el primer ple de la legislatura al Parlament un "sí crític" a la declaració de sobirania acordada per CiU, ERC i ICV-EUiA.

Avui el secretariat nacional decidirà com es traduirà el "sí crític"; podrien ser tres vots afirmatius, tres abstencions, o bé dos sí i una abstenció o dues abstencions i un vot afirmatiu.

Aquesta fórmula de vot no és nova. El desembre del 2004 Batasuna va dividir el seu vot en la votació al Parlament basc del pla Ibarretxe de reforma de l'Estatut basc: tres hi van votar a favor i tres en contra. En aquell cas, el vot dels tres diputats de Batasuna va ser decisiu per aprovar el text.

El consell polític de la CUP, que es va reunir dissabte, va marcar les condicions en què es podria votar "sí" a la declaració. També va decidir que, fos com fos, els tres diputats votarien la proposta pròpia.

Els representants de la candidatura recorden que CiU, ERC i ICV-EUiA no han inclòs cap dels quatre punts de la seva proposta, és a dir, que el Parlament assumeixi la desobediència institucional per fer respectar el dret a decidir del poble català; que la resolució tingui en compte els Països Catalans; que es reconegui la mobilització popular com a garantia del procés i que no es condicioni la independència a l'acceptació de tractats internacionals signats per l'estat espanyol.

El portaveu de la formació, Quim Arrufat, ha dit avui que el procés comença amb renúncies per les tres "alertes" que troben en la declaració: no incloure una referència explícita als Països Catalans, vincular-lo a l'actual govern i l'adhesió als principis de la Unió Europea.

Anar al contingut