Els diputats Jordi Turull, Marta Rovira i Antoni Font presenten al registre la declaració sobre el dret a decidir
Els diputats Jordi Turull, Marta Rovira i Antoni Font presenten al registre la declaració sobre el dret a decidir (Foto: ACN)
Barcelona

CiU, ERC i ICV presenten la declaració de sobirania al Parlament, que considera Catalunya subjecte polític, jurídic i sobirà

La proposta dels tres partits conclou que Catalunya té "caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà". El text també aposta per dialogar i negociar amb l'Estat, les institucions europees i la comunitat internacional.

RedaccióActualitzat
Poc abans de les deu del matí, Convergència i Unió, Esquerra Republicana i Iniciativa han presentat la seva proposta de declaració de sobirania al Parlament al qual encara es podria afegir la CUP. Finalment, al text inicial, que van acordar en un principi CiU i ERC, s'hi han afegit les demandes d'ICV-EUiA.

La declaració de sobirania que han presentat les tres formacions, doncs, manté que el Parlament acorda iniciar el procés per tirar endavant el dret a decidir i que els ciutadans puguin escollir el seu futur polític col·lectiu d'acord amb uns principis, entre ells que Catalunya té "caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà per raons de legitimitat democràtica". Precisament, aquest ha estat un dels principals esculls amb els socialistes, que consideren que Catalunya és subjecte polític i jurídic, però no sobirà.

Sigui com sigui, en la resolució de CiU, ERC i ICV-EUiA, es manté que el procés serà "escrupolosament democràtic" i que el resultat que se'n derivi representarà l'expressió majoritària de la voluntat popular. Els tres partits, a més, aposten per dialogar i negociar amb l'Estat, les institucions europees i la comunitat internacional així com per utilitzar tots els marcs legals existents.

La proposta remarca que "tots els acords, mecanismes i dinàmiques de treball s'han de prendre al Parlament" i que la cambra i el govern han de fer partícips actius al llarg de tot el procés al món local, al màxim de forces polítiques, agents econòmics, socials i culturals.

Al final, la resolució recull que el Parlament animi el conjunt de ciutadans a ser "actius i protagonistes d'aquest procés democràtic de l'exercici del dret a decidir" del poble de Catalunya.

La declaració de sobirania es votarà en el primer ple ordinari de la desena legislatura que comença aquest dimecres.


Anar al contingut