Barcelona

Cues a les carreteres i retards a Renfe, balanç de la vaga al transport públic

Els sindicats han fixat el seguiment entre el 80 i el 90%, mentre que Foment redueix la xifra fins al 23%. Els serveis mínims s'han complert tal com estava previst, però s'han produït retards en diverses línies de rodalies Renfe. Les carreteres d'entrada a Barcelona han registrat més trànsit de l'habitual i retencions.

RedaccióActualitzat
La vaga als transports públics a l'àrea metropolitana de Barcelona ha acabat aquesta mitjanit amb la finalització del servei. La protesta s'ha desenvolupat sense incidents remarcables i amb un compliment dels serveis mínims previstos. Tot i això, algunes línies de rodalies Renfe han registrat retards que, en el cas de la línia R16, la que uneix Tortosa amb Barcelona, han arribat a ser d'una hora. Les línies R2 i R4 també han tingut demores.

La incidència més destacada de la jornada ha estat quan un piquet de treballadors de Renfe ha tallat les vies de l'estació de Sants, fet que ha obligat a la intervenció dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra. Aquest grup formava part de la manifestació que treballadors de Renfe i transports metropolitans han fet a Barcelona. També hi ha hagut una quinzena d'actes vandàlics en algunes línies d'autobusos, amb vidres trencats i retrovisors pintats.

La vaga d'aquest dilluns l'han seguida treballadors de metro i autobús en contra de les retallades i els de rodalies en contra de la privatització de Renfe i Adif que vol fer la ministra de Foment, Ana Pastor.

Més embussos

La protesta ha tingut conseqüències a les carreteres. Ha provocat més cues del que és habitual en l'hora punta als accessos i al centre de Barcelona. Segons el Servei Català de Trànsit, els accessos a la ciutat de Barcelona han registrat un 8% més de trànsit en hora punta. L'increment de la mobilitat ha suposat que les retencions gairebé es doblessin en longitud i durada en comparació amb un dilluns habitual.

Seguiment d'entre el 80 i el 90%

Els sindicats afirmen que la vaga ha tingut un ampli seguiment, d'entre el 80% i el 90% dels treballadors. CC.OO i la UGT han remarcat el compliment dels serveis mínims, malgrat considerar-los "abusius", i que la jornada s'ha desenvolupat amb normalitat. Foment ha rebaixat la xifra de seguiment fins el 22%.

El perquè de la vaga

La vaga s'ha fet contra les retallades salarials en el sector públic aprovades pel govern espanyol. Si bé aquesta retallada, que implica la supressió de la paga de Nadal en el sector públic, la va aprovar l'executiu de Mariano Rajoy, els sindicats creuen que la Generalitat es podria negar a aplicar-la. Si no és així, els sindicats adverteixen que les mobilitzacions continuaran.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), en canvi, assegura que aquest és un conflicte que no tenen al seu abast resoldre.

Des de la UGT, François Valle, vicesecretari general de la Federació de Transports, ha afegit que la protesta també s'ha fet contra el "desmantellament del servei públic ferroviari".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut