Nou dotacions de bombers treballaran durant la nit perquè les flames no revifin
Més de 3.000 hectàrees han quedat arrasades a l'incendi
Rasquera

Els bombers continuaran remullant durant la nit la zona cremada de Rasquera

És la segona nit que els bombers remullaran la vegetació que encara fumeja de les més de 3.000 hectàrees cremades durant l'incendi de Rasquera, a la Ribera d'Ebre. Ho faran especialment a les zones altes, per assegurar-se que les flames no revifen. El cap de la regió d'Emergències de les Terres de l'Ebre, Fèlix González, ha explicat que el fort vent, sumat a l'orografia de la serra del Cardó i del Boix, han complicar molt l'extinció. González, a més, ha advertit del risc que preveuen per a aquest estiu.

RedaccióActualitzat
Dues dotacions dels bombers de la Generalitat seguiran remullant durant la nit de dissabte el perímetre afectat per l'incendi forestal. Aquestes dotacions faran tasques de vigilància en previsió que pugui tornar a aixecar-se vent de mestral, segons han informat els bombers.

Demà, diumenge, treballaran tres dotacions terrestres per repassar el perímetre de les zones baixes, mentre que unitats del Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) i els mitjans aeris s'encarregaran de revisar, un cop més, les parts altes i remullar els ceps per evitar que el foc pugui revifar, tot i que la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) ha desactivat la fase d'alerta del Pla Especial d'Emergències (Infocat). Ara, el pla queda en fase de prealerta perquè encara queda algun petit focus calent a la zona més pròxima a Tivenys.

L'incendi, controlat des de dijous a la nit i que ha cremat durant els últims dies 3.081,59 hectàrees dels termes municipals de Rasquera (1.370,57 ha), el Perelló (1.248,79 ha), Tivenys (462,12 ha) i Benifallet (0,1 ha), no es considera encara extingit.

L'alcalde de Rasquera, Bernat Pellissa, ha defensat el procediment del dispositiu d'extinció tant dels bombers com de la resta d'efectius d'emergència i ha explicat que ja se n'han començat a analitzar les conseqüències i també a ajudar els veïns que ho necessiten.

En les tasques d'extinció, hi han participat molts menys bombers voluntaris del que és habitual. Aquest col·lectiu denuncia greuges des de fa anys. Aquest dijous es va fer una reunió amb la participació de representants de l'administració per buscar-hi solucions.

Els veïns desallotjats, a casa

La totalitat de les persones desallotjades ja han pogut tornar a casa. Les flames van obligar una cinquantena de veïns  de Rasquera i el Perelló a deixar les seves llars dimecres per precaució.
La meitat van poder, finalment, passar la nit a casa seva, i l'altra meitat van haver de dormir durant dues nits en cases d'amics i familiars i alguns al pavelló habilitat al Perelló.

Causes desconegudes

Encara no se saben les causes que haurien provocat l'incendi, tot i que el conseller d'Interior, Felip Puig, ja ha descartat que l'origen sigui una línia elèctrica. Amb les flames apagades, els experts podran treballar ara sobre la zona per esbrinar què va encendre el foc.

Contràriament a les informacions que van aparèixer dimarts, els Mossos d'Esquadra no han fet cap detenció; només han pres declaració a un testimoni per conéixer més detalls sobre les possibles causes de l'incendi.

Flames sobre cremat

L'alcalde de Rasquera, Bernat Pellissa, ha recordat que la zona afectada ja es va cremar l'any 1995 i que per això "hi ha molt combustible i la propagació del foc ha estat molt fàcil".
Puig, per la seva banda, ha recordat que l'incendi és molt similar al que va arrasar la mateixa zona fa disset anys i que va cremar prop de 5.700 hectàrees.

A més ha recordat que la campanya forestal d'aquest any es preveu complicada i amb un alt risc d'incendi per la pitjor sequera en els últims 40 anys i les gelades d'aquest hivern.


Anar al contingut