Madrid

Aguirre proposa reformular l'estat autonòmic i recentralitzar les competències d'educació, sanitat i justícia

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, ha apostat per una reformulació de l'estat de les autonomies que comporti la recuperació per part de l'administració estatal de les competències en sanitat, educació i justícia. Aguirre ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb Mariano Rajoy, a qui ha demanat que busqui un pacte d'estat amb el PSOE en aquest sentit. Per la presidenta de la Comunitat de Madrid, tres dècades després, l'estat autonòmic no ha aconseguit l'objectiu d'integrar els partits nacionalistes bascos i catalans i, tanmateix, ha encarit el funcionament de les altres quinze regions.

RedaccióActualitzat
La proposta que Aguirre ha fet a Rajoy consisteix que l'Estat assumeixi les competències de sanitat, educació i justícia i que els ajuntaments facin el mateix amb les de transports i serveis socials. Tot plegat, representaria un estalvi de 48.000 milions per a les autonomies.

La presidenta madrilenya ha expressat la seva convicció que per sortir de la crisi cal "aprimar" i "encarar una reforma en profunditat" de l'administració pública, per maximitzar els ingressos, reduir les despeses i "tallar radicalment amb la duplicació i triplicació de funcions".

A més, Aguirre també ha apostat per retirar les subvencions públiques "a tots els que poden i han de sostenir-se sols", entre els quals ha citat els partits polítics, les patronals, els sindicats i les rendes altes. Aquesta ha estat la primera reunió entre Aguirre i Rajoy des que aquest va accedir a la presidència del govern espanyol.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut