Barcelona

El govern aprova uns pressupostos restrictius, però molt menys per l'augment dels ingressos

Dia clau a Catalunya. El govern d'Artur Mas ha aprovat els pressupostos per al 2012, amb una rebaixa de la despesa del 0,7%, molt per sota del que s'esperava i del 10% que va retallar aquest any. Són els segons comptes públics consecutius amb reducció de la despesa. L'objectiu del govern és limitar el dèficit català a l'1,3% del PIB. Per aconseguir-ho, preveu ingressar 1.600 milions amb noves taxes, com la turística i el tiquet moderador, i venda de patrimoni. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha explicat en roda de premsa que és un pressupost que "vol aconseguir que l'estructura de despesa es mantingui", i que, per tant, "han d'augmentar els ingressos". També ha afirmat que "no adornem els números de cap manera".

RedaccióActualitzat
Comptes restrictius, però molt menys

Els pressupostos per al 2012 tornen a ser uns números restrictius, però la retallada serà menor que la d'aquest any. Si als comptes d'aquest 2011 la retallada va ser d'un 10%, l'any que ve la despesa serà un 0,7% menor. El total de la despesa suma 37.024 milions d'euros. L'objectiu és complir amb l'objectiu del dèficit que marca Europa i reduir-lo a l'1,3, quan aquest any es preveu que acabi al 2,6%.

Mas-Colell, que ha afirmat no tenir més notícies sobre l'anunci de la paga extra de Nadal que els treballadors públics han de cobrar el dia 28, ha explicat que la partida de personal és la que més s'aprimarà amb la reducció de retribucions dels treballadors de l'administració. Ara bé, el pagament d'interessos del deute suposa el tercer departament en despesa, prop de 2.000 milions d'euros, un 35% més que aquest any. I també pugen força els pagaments endarrerits per infraestructures. I això s'ha de compensar amb retallades en altres capítols.

La retallada de la despesa dels diferents departaments serà globalment d'un 3,8% menys, però no serà una reducció lineal, sinó que serà diferent a cada departament. Els menys afectats per la tisorada, tot i això, seran Salut, amb un 4,8%; Educació, amb un 4,9%, i Benestar Social, amb un 1%. El president, Artur Mas, ja va advertir gràficament que en retallades "s'havia tocat os", i que insistir-hi era posar en perill serveis bàsics de l'estat del benestar. Les polítiques socials continuen concentrant el 70% de la despesa.

Territori i Sostenibilitat és el Departament que menys nota la retallada, ja que creix un 14% per reactivar l'obra pública, però també perquè hi ha molts pagaments pendents. Interior cau un 4,9%, mentre que Economia i Coneixement -que inclou Universitats- retrocedeix prop d'un 10%, si fa no fa com Presidència.

Els ingressos: 1.600 milions

Per això, s'han buscat nous ingressos, per augmentar-los un 9,6%. La manera de fer-ho serà recuperar l'impost de patrimoni, que recaptarà uns 240 milions, i incrementar l'impost sobre els carburants, que donarà 130 milions més. També ha explicat que s'implantarà una taxa turística, que el conseller ha qualificat de "petita contribució totalment lògica". Als hotels de cinc estrelles i als creuers es pagaran 3 euros per persona i nit, als de quatre estrelles s'abonarà 2 euros, i a la resta d'establiments, sigui quina sigui la classificació, es cobrarà un euro per nit, amb un màxim en tots els casos de deu nits. El govern confia que, amb aquesta mesura, que fins ara sempre ha tingut l'oposició del gremi hoteler, es recaptaran 100 milions d'euros.

Una altra via d'ingressos serà la taxa per recepta farmacèutica: l'anomenat tiquet moderador d'entrada serà universal i d'un euro per recepta. Es calcula que pot comportar uns ingressos d'uns 100 milions d'euros i tindrà un màxim de 61 euros per persona i any. Els usuaris el pagaran a la farmàcia a l'hora de comprar els medicaments. Es preveu començar-lo a aplicar cap a la primavera. El govern diu, però, que el que es busca és, sobretot, frenar el consum excessiu de medicaments, moderar-ne la demanda i, per tant, la despesa que comporta.

Amb el manteniment dels tipus per a les rendes altes i altres mesures tributàries, com l'augment del cànon de l'aigua, les taxes universitàries i del transport públic, es recaptaran 140 milions d'euros. La venda de patrimoni i altres actius serà una altra via d'entrada d'ingressos, "que no seran recurrents", ha assegurat Mas-Colell, però s'estima que suposaran 900 milions. Per tant, la suma queda en més de 1.600 milions d'euros en ingressos.

La tramitació parlamentària

Després que el govern els hagi aprovat, els pressupostos per al 2012 han entrat al Parlament. El conseller Mas-Colell els ha lliurat a la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, i ara començarà una ronda de negociacions amb els diferents grups per garantir-ne l'aprovació. Com que no hi ha temps material per aprovar-los en ple abans no acabi l'any, els pressupostos d'aquest any s'hauran de prorrogar; una pròrroga que es pot allargar un mes i mig, que és el que pot durar el tràmit a la cambra.

Sobre la negociació pressupostària, Mas-Colell ha assegurat que és "optimista", tot i que ha afegit: "Ja sé que després hi ha la política. Els comptes -ha assegurat- haurien d'agradar a tots els grups" i "no són difícils".

Sigui com sigui, fonts pròximes a les converses expliquen que hi ha sintonia amb el PP i també un acostament recent amb Esquerra però no suficient.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut