Berlusconi sortint de la seva residència oficial per primer cop des que va perdre la majoria.
Berlusoni està esgotant els últims dies del seu mandat.
Roma

El Senat italià dóna llum verda als pressupostos amb les mesures europees en l'inici del final de Berlusconi

Itàlia comença el compte enrere pel final de l'era Berlusconi. El senat italià ha aprovat els pressupostos generals del 2012, amb els retocs exigits per Brussel·les. La votació, inicialment prevista per la tarda, s'ha accelerat, com tots els passos previstos. I és que s'espera que aquest dissabte mateix el Congrés dels Diputats aprovi el paquet econòmic amb què Itàlia es va comprometre davant la UE i que el primer ministre, Silvio Berlusconi, presenti la dimissió. S'apunta que potser la mateixa nit o ja diumenge, el president italià, Giorgio Napolitano, encarregarà el previsible relleu d'Il Cavaliere a l'excomissari europeu Mario Monti perquè formi govern. Un intent d'enviar un senyal d'estabilitat a les borses quan els mercats obrin dilluns.

Actualitzat
L'aprovació dels pressupostos, amb les mesures europees, encarrilen la sortida política del daltabaix italià amb l'anunci de dimissió de Silvio Berlusconi.

Després de l'aprovació del pla d'austeritat aquest cap de setmana, Silvio Berlusconi plegarà i donarà pas a un govern de transició. El relleu l'agafarà l'excomissari europeu Mario Monti com a substitut seu. Fins i tot el mateix primer ministre s'ha afegit al consens al voltant de la figura de qui també va ser assessor de Goldman Sachs.

Manen els mercats?

Tot està anant molt ràpid, tal com demanen els mercats. La premsa italiana insinua que són precisament els mercats els que han influït en el nomenament de Monti.

El dimarts 8 de novembre, Berlusconi anunciava que dimitiria. Aquella mateixa nit, segons les informacions que publiquen diversos rotatius, el Banc d'Inversió Goldman Sachs va redactar un informe on es deia que Itàlia tenia dos camins. Si triava un govern de coalició de centredreta, la prima de risc baixaria, però continuaria en zona de perill: 400-450 punts bàsics. Però, si triava un govern de tecnòcrates encapçalats per un home eficaç, la prima baixaria a 350, fora de perill.

Unes hores després, sonava el nom de Mario Monti, que en el passat havia treballat per Goldman Sachs. Itàlia passarà així d'un líder polèmic i imprevisible a un mandatari amb una imatge d'home meticulós i seriós, més en la línia del que volen Brussel·les i l'eix francoalemany.
Anar al contingut