Superen els 250 mm de pluja en poc més de 24 hores a les Balears

La gota freda també va acumular precipitacions exagerades al País Valencià aquest dijous

Alberto AlcántaraActualitzat

L'arxipèlag balear ha rebut durant les últimes hores l'embat d'una gota freda (o DANA) que ha alimentat pluges extremadament abundants. En el cas de les Illes, els registres han superat els 250 mm entre dijous i divendres al matí. El Servei d'Emergències de les Balears ha activat el Pla Inunbal per inundacions.


S'han reportat gairebé una vuitantena d'incidents, la major part a Mallorca, i sobretot a l'entorn de Manacor, on s'ha registrat aquest valor de 254 mm, recollit per la xarxa Balears Meteo. Els bombers han desallotjat una persona a Maó després de l'esfondrament d'una part d'un edifici a causa de les pluges copioses.
 


Des d'aquesta xarxa ens fan arribar aquest resum amb les precipitacions més importants acumulades entre dijous i divendres al matí.

Pluja acumulada entre dijous i divendres al matí (Xarxa Balears Méteo)

Podeu consultar els valors de totes les estacions de la xarxa en aquest enllaç. A Sant Llorenç des Cardassar, l'última dada registrada és de 145 mm. Des d'allà arriba aquesta imatge, prou significativa.


Al País Valencià, la gota freda va deixar dijous registres de 175 mm a Carcaixent, segons la xarxa d'Aemet. La xarxa d'Avamet reporta 244 mm a Gavarda o 109 mm Vilallonga. També es van registrar fenòmens de temps violent, com mànegues marines.

 


DANA o gota freda

Aquests aiguats són típics de la tardor mediterrània, malgrat que cal suposar un efecte amplificador de les actuals condicions climàtiques, marcades per l'escalfament. Per quantificar-lo cal un estudi d'atribució de cada episodi concret.

Són fenòmens que es deriven d'una situació d'aparent calma en la superfície, amb pressions relativament altes, però amb una bossa d'aire fred per les capes altes. Aquest és el mapa de temperatures en el nivell de referència de 500 hPa, uns 5.500 metres d'altura, corresponent a les 00 hores UTC d'aquest divendres. Fixeu-vos en el petit cercle que tanca les Pitiüses: és la gota freda que afavoreix aquesta situació.

 

Mapa de Tº a 500 hPa(GFS/TVC)

Aquests tipus de pertorbacions poden ser molt erràtiques i fan difícil el pronòstic, perquè qualsevol canvi en la posició de la bosseta fa trontollar els mapes. En ocasions, els models meteorològics, que normalment tendeixen a coincidir a curt termini, poden mostrar previsions molt diferents.

Encara no s'ha acabat

La DANA tendeix a retirar-se aquest dissabte, però encara queden unes hores amb risc de pluges fortes. L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemat) manté activats avisos de nivell 2 (taronja) a Menorca, nord i est de Mallorca per a divendres i de nivell 1 (groc) al sud de Mallorca i a Menorca per a dissabte.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut