Nit de superlluna, la primera de l'any

Lluna rosa, nom anglosaxó a la lluna plena d'abril

Néstor GómezActualitzat

Si us heu llevat d'hora, heu pogut veure la lluna? Una lluna que s'ha vist ben gran, lluminosa i una mica entelada per la presència d'alguns núvols prims, entre el vespre d'ahir i les 7.21 hores d'avui.

La lluna plena d'avui ha estat especial perquè ha coincidit amb el perigeu, és a dir, quan es troba en el punt de la seva òrbita més propera a la Terra, el que es coneix amb el nom de superlluna. Es veu amb un diàmetre un 14% més gran i un 30% més brillant que una lluna plena situada a l'apogeu, que es troba més separada de la Terra. Aquesta superlluna és anomenada en el món anglosaxó lluna rosa.

Aquesta lluna plena és la primera de les dues superllunes que tindrem aquest 2021. La propera superlluna la veurem el 26 de maig, una mica més a prop, uns 157 km més propera que la d'avui.

Per què se'n diu lluna rosa?

Si bé la lluna plena d'abril s'anomena lluna rosa, no espereu pas veure-la d'aquest color. La denominació és una importació americana, no pas pel color del nostre satèl·lit. El nom és per la correspondència amb la floració primerenca d'un determinat grup de flors silvestres, "Phlox subulata", originari de l'est de l'Amèrica del Nord, també anomenat pels americans "molsa rosa". És per aquesta associació que la lluna plena d'abril ha passat a anomenar-se lluna rosa. Uns altres noms amb què el món anglosaxó anomena la lluna plena d'abril són: lluna d'herba que brota, lluna d'ous o lluna de peix.

 
Anar al contingut