Lahore, al Pakistan, declarada la ciutat més contaminada del món

La contaminació ofega, la contaminació mata

Néstor GómezActualitzat

Aquest dimecres la ciutat pakistanesa de Lahore ha estat declarada la ciutat més contaminada del món, segons IQAir, l'empresa de tecnologia suïssa que motoritza la qualitat de l'aire del planeta.

El boirum, "smog" en anglès, és tan elevat que els mateixos residents de la ciutat supliquen als funcionaris que actuïn. Lahore té una qualitat de l'aire molt perjudicial amb un valor de 348 ICA, molt per sobre del nivell perillós de 300, sobretot per PM2,5 que puja fins a 300 µm. Les PM2,5 són partícules sòlides i líquides de substàncies orgàniques o inorgàniques molt petites, de diàmetre fins a 2,5 µm. PM és l'acrònim de "particulate matter" i el 2,5 indica la mida màxima de les partícules. Aquestes són les partícules més perilloses ja que són les que penetren més endins els nostres pulmons.

 

La contaminació de l'aire ha empitjorat al Pakistan en els darrers anys per la barreja de fums de gasoil de baixa qualitat, de fum dels cultius estacionals i de les temperatures més fredes de l'hivern. Aquesta suma de factors s'uneixen per donar lloc al boirum, accentuat per una situació meteorològica d'estabilitat que no permet el moviment de l'aire.

Lahore és una megaciutat de més d'11 milions de persones a la província de Punjab, prop de la frontera amb l'Índia, es troba constantment entre les pitjors ciutats del món per contaminació de l'aire. En els darrers anys, els residents han construït els seus propis purificadors d'aire i han iniciat demandes contra els funcionaris del govern, desesperats per netejar l'aire. Les autoritats han trigat massa a prendre-hi mesures i aquest n'és el resultat: una forta demanda dels habitants per tenir un aire net. Ikram Ahmed, un botiguer de Lahore, ho diu ben clar:

"Només podem suplicar-los que controlin la contaminació. No soc una persona alfabetitzada, però he llegit que Lahore té la pitjor qualitat de l'aire i després ve Nova Delhi, a l'Índia. Si continuem així, morirem."

A Nova Delhi, a causa del dens boirum, el govern ha decidit tancar les escoles fins a nou avís, insta la gent a treballar des de casa i ha prohibit l'entrada de camions no essencials a la capital mentre es mantinguin els nivells perillosos de contaminació de l'aire.

Si voleu saber la qualitat de l'aire d'alguna ciutat o indret del món, consulteu aquest enllaç.

 
ARXIVAT A:
ContaminacióCrisi climàticaMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut