La temporada d'huracans a l'Atlàntic serà activa

La Universitat Estatal de Colorado (CSU) pronostica una temporada d'huracans activa, superior a la mitjana anual

La temporada d'huracans a l'Atlàntic arrenca l'1 de juny i acaba el 30 de novembre. Tot i que encara falten dies perquè comenci la temporada, el Centre Nacional d'Huracans (NHC) de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) va publicar ahir el primer butlletí diari sobre les condicions del temps i el seu potencial per a la formació de ciclons tropicals a cinc dies vista en la conca atlàntica. Aquest avançament es deu a la presència de ciclons molt prematurs en els darrers anys.

La Universitat Estatal de Colorado (CSU), que pren com a referència les dades de la NOAA amb dades entre el 1991 i el 2020, estima que la propera temporada d'huracans a l'Atlàntic tindrà una activitat superior a la mitjana, amb un total de 9 huracans respecte als 7 que solen haver-hi per temporada. També preveu més dies de tempestes, 90 d'una mitjana de 80, i 35 dies d'huracans, xifra similar al 2020 i el 2021, amb 27 dies de mitjana.

El proper 24 de maig la NOAA anunciarà, en una conferència de premsa a Nova York, el pronòstic per a la temporada 2022.

Els mesos més actius i les causes

Els mesos amb més risc i probabilitat d'huracans són l'agost i el setembre, moment en què les temperatures de la zona tropical de l'hemisferi nord són més càlides. Els factors que afavoriran que aquesta temporada la formació de tempestes tropicals sigui activa són unes temperatures de la superfície del mar més càlides del que és normal a l'oceà Atlàntic tropical i al mar del Carib, l'afebliment dels vents alisis de l'Atlàntic tropical i un monsó intens a l'Àfrica occidental.

Escala de mesura dels huracans

L'escala de Saffir-Simpson és l'estàndard que utilitzem per mesurar la intensitat dels huracans segons la velocitat dels vents que comporten:

  • Huracà categoria 1: 119 -153 km/h
  • Huracà categoria 2: 154 - 177 km/h
  • Huracà categoria 3: 178 - 209 km/h
  • Huracà categoria 4: 210 - 249 km/h
  • Huracà categoria 5: 250 km/h o més

Noms dels huracans atlàntics

Des del 1953, les tempestes tropicals a l'Atlàntic reben nom de persona a partir de les llistes elaborades pel Centre Nacional d'Huracans dels Estats Units. Actualment, s'actualitzen per un criteri més estricte elaborat per un comitè internacional de l'Organització Meteorològica Mundial. Hi ha sis llistes de noms, una per a cada any, de manera que cada 6 anys la llista es reutilitza. Només es treu el nom de la llista quan l'huracà ha causat grans destrosses o ha provocat un nombre elevat de morts, com és el cas del Katrina, el 2005.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut