Dia de calor al Prat de Llobregat

Els primers 30 ºC de l'any ja són aquí

Néstor GómezActualitzat

Si bé a mitjans d'abril alguns observatoris meteorològics no oficials van tocar els 30 ºC, ha calgut esperar fins ara perquè una estació Meteocat arribés als 30 ºC per primer cop al 2022.

De la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del Servei Meteorològic de Catalunya, Alcarràs ha registrat 30,8 ºC, la temperatura més alta del país. També han trencat la barrera dels 30 ºC les següents poblacions:

 

Uns 30 ºC que han arribat quan toca

És ben habitual que la primera temperatura de 30 ºC a Catalunya arribi durant el mes de maig. Aquí teniu el calendari de la primera data de l'any en arribar als 30 ºC dels darrers 30 anys, marcats en vermell. En els extrems trobem, per prematur, dues vegades en 30 anys en el mes de març, destacant el 9 de març del 2017; i dos cops ha calgut esperar al primer dia de juny, els anys 1993 i 2013.

 

Calor que no té aturador i s'acostaran als 35 ºC a finals de setmana

Ja no seria tan normal assolir ara els 35 ºC, no seria un fet excepcional però sí força precoç. En els darrers 30 anys la majoria de vegades ha caigut entre mitjans de maig i mitjans de juny, amb una forquilla més estreta que en el cas dels 30 ºC. Els 35 ºC s'han concentrat entre l'11 de maig i el 21 de juny. L'any 2021, el primer dia en caure la temperatura del 35 ºC va ser el 8 de juny.

35 ºC és la xifra que marca la calor intensa al país, de manera que saber quan cau la primera temperatura de l'any ens fa tenir un calendari per veure si s'ajusta o no a la dinàmica dels darrers anys o si marxa cap a algun dels extrems.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut