El temps afecta la salut i la conducta de les persones

El clima Mediterrani és un clima saludable

Néstor GómezActualitzat

Qui no coneix una persona que li fa mal una articulació abans que plogui? No us trobeu més aixafats els dies de molta calor? No teniu més mal de cap quan bufa el vent?

El temps sí que influeix en la salut i en la conducta de les persones. No ho fa d'igual manera a tothom, n'hi ha de més sensible i d'altres que els afecta ben poc. Aquest és el resultat de l'estudi fet el 2002 i publicat el 2005 a la revista "International Journal of Biometeorology" per l'equip dirigit pel doctor Antoni Bulbena, director de Docència del Servei de Psiquiatria de l'Hospital del Mar i director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB.

El temps que fa cada dia ens afecta. Si plou, fa sol, fa vent no només condiciona el fet de sortir al carrer, de pensar si agafem la moto o el cotxe, sinó que té una considerable influència en les malalties i en l'estat habitual de la conducta de les persones. Bulbena afirma:

"És important estudiar aquesta influència per tenir eines per anticipar-nos-hi entre els pacients i evitar-ne els efectes negatius"

L'estudi arrenca en observar que des del Servei de Psiquiatria de l'Hospital del Mar hi havia dies en què rebien moltes trucades i consultes i d'altres en què baixaven notablement i van començar a estudiar al detall si aquesta variació coincidia amb canvis meteorològics.

El temps i les estacions de l'any que ens afecten més:

  • · Vent: en general té un efecte crispant i, fins i tot, en algunes persones, de neguit. En el cas de situacions de vent de ponent, els atacs de pànic es tripliquen, mentre que es redueixen a la meitat quan plou.
  • · Pluja: produeix un efecte alliberador.
  • · La tempesta: sol generar por i una mica d'irritació.
  • · La calor: augmenta l'agressivitat i els conflictes socials, com les guerres.
  • · La tardor: és quan els psiquiatres solen atendre més pacients. Es redueix la llum solar i, com que plou més, també hi ha més hores que precedeixen la pluja
  • · El sol: la llum solar té avantatges molt poderosos i quan es redueix, com passa a l'hivern, poden incrementar els quadres depressius.

Tenint en compte aquests efectes que poden tenir les condicions meteorològiques en la conducta de les persones, Bulbena ressalta que:

"El clima mediterrani és clarament el més saludable perquè té estacions, amb molta llum i també pluja, amb dosis ponderades"

 

Anar al contingut