L'excepcional cicló tropical Mekunu arriba a Oman amb categoria 3

Alberto AlcántaraActualitzat

El cicló tropical Mekunu ha fet història en arribar a la costa sud de la península Aràbiga amb la força d'un huracà de categoria 3 i ha provocat dues víctimes mortals. Hores abans, el cicló havia passat a prop de l'illa iemenita de Socotra, on les inundacions derivades de les fortes pluges han deixat almenys 40 desapareguts i centenars de desplaçats. S'ha declarat l'estat d'emergència.

Just abans de tocar terra, el Mekunu tenia una força equivalent a la d'un huracà de categoria 3, amb vents d'entre 180 i 190 km/h i cops de 210 km/h. El pronòstic de Tropical Storm Risk  mostra l'evolució prevista del cicló per l'extrem oest d'Oman, a prop del port de Salalah i no gaire lluny de la frontera amb el Iemen.

I aquest mapa representa la pluja prevista entre dissabte al matí i diumenge al matí. Veiem un pic de fins a 500 mm a la frontera entre Oman i l'Aràbia Saudita.

 

Un cicló d'aquestes característiques és extremadament perillós. Aquesta part d'Oman es caracteritza per pluges estacionals i un ambient més suau que la resta de la península Aràbiga, amb presència de boira i amb una barrera muntanyosa que se situa a prop del mar, i que pot agreujar els efectes de sistema tropical. Per les xarxes socials ja circulen vídeos amb els efectes del vent, la maror ciclònica i la pluja.

En el cas de Socotra, el cicló no ha passat per la vertical de l'illa, però tot i això els seus efectes han estat demolidors. Quatre dels desapareguts són tripulants d'un vaixell que es va enfonsar, segons va informar el Ministeri de Pesca.

Activitat inusual a la zona

Fa pocs dies, la tempesta tropical Sagar va navegar pel golf d'Aden i va aterrar a Somàlia. Els sistemes tropicals són més habituals a la part més oriental del golf, però, tot i això, als voltants de Salalah hi arriben pocs ciclons.

Aquest mapa de la NOAA representa les trajectòries històriques des del 1842 fins al 2016. En color blau es representen les depressions tropicals; en verd, les tempestes tropicals, i en groc, els ciclons de categoria 1. L'aterratge d'un cicló de categoria 3 és excepcional.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut