Cumulonimbus arcus, un núvol que anuncia tempesta immediata

Néstor GómezActualitzat

Si en veus un, ja pots protegir-te. S'acosta una xàfec intens acompanyat de fortes ventades i un descens de les temperatures.

Cumulonimbus arcus a Balaguer l'1 de juny de juny del 2021 (Àlex van der Laan)

Els núvols de tempesta, els cumulonimbus, tenen nombroses característiques addicionals. Poden ser:

  • Cauda, amb un núvol en forma de cua a la base
  • Incus, enclusa en el sostre del núvol en arribar a la tropopausa
  • Mamma, bosses o mamelles que pengen de la base del núvol Murus, una paret de núvols que se situa per sota de la base del cumulonimbus
Cumulonimbus arcus a Reus l'1 de juny del 2021 (@jananilero)

En aquest cas és un cumulonimbus arcus. "Arcus" és un nom llatí que descriu perfectament la característica del front de núvols corbat, molt dens, fosc i amenaçador. Apareixen la part davantera de la tempesta, de manera que si els veiem tenim pocs minuts per actuar abans no arribin els temps més severs de pluja intensa i forta ventada.

Cumulonimbus arcus a Alta-riba, Estaràs, l'1 de juny del 2021 (Miquel Fernández)

Es forma quan l'aire fred que descarrega el cumulonimbus amb la pluja topa contra terra i s'expandeix. Aquest aire es troba amb un aire humit i càlid al davant i l'empeny cap amunt cap a l'interior del núvol. En aquest camí ascendent de l'aire càlid i humit es refreda i crea aquest núvol en forma d'arc. Aquest tipus només es pot veure en cumulus o cumulonimbus i s'abrevia amb "arc" acompanyant el tipus de núvol, en aquest cas "arc Cb". Els fenòmens meteorològics que pot dur associats són: intenses pluges, fortes ventades, calamarsa o pedra i, de vegades, esclafits o tornados i un marcat descens de la temperatura.

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaEl temps de la A a la Z
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut