Mammatus a Llobera

Núvols mamma, d'aspecte terrorífic però inofensius

Un núvol molt atractiu i gens perillós associat als núvols de tempestes

Vau ser dels afortunats que vau veure aquesta estructura de núvol? Què us recorda? Tot i no ser una formació estranya, sí que se sol veure amb poca freqüència. Les línies de tempesta que durant la tarda de diumenge van creuar el país van fer que aquest pintoresc núvol es deixés veure a molts indrets del país, per exemple a Agramunt, Torà, Berga o Gironella entre d'altres indrets.

Mammatus a Can Rosal, Olvan (Queralt Cardona )

Aquest núvol es coneix dins el món de la meteorologia com a núvol mammatus o mammatocumulus, i és en els cumulus quan és més espectacular. Es poden veure en sis tipus de núvol: cirrus, cirrocumulus, altocumulus, altostratus, cumulonimbus i stratocumulus. La mamma és una característica complementària de la part inferior del núvol de la qual pengen unes mamelles, lòbuls o bosses condensades d'aire que s'enfonsa i fa que semblin mamelles de vaques.

Mammatus a Gironella (Antonia NuNez - @Mantronia NezCab1)

La diferència de tonalitat, amb parts molt clares i d'altres de molt fosques, i les seves formes arrodonides li donen un aspecte esfereïdor, amb un cel plomís que sembla que vagi a caure. Però la veritat és que no és gens perillós i sol aparèixer a desenes de quilòmetres del centre de la tempesta, que pot descarregar amb força intensitat. És una característica que es dona a les vores dels núvols amb el procés contrari dels cúmuls. Si els cúmuls els veiem créixer verticalment cap amunt, en aquest cas s'enfonsa l'aire fred dels núvols.

Solen aparèixer dins les estructures dels cumulonimbus, preferentment en temps càlid.

Mammatus a Agramunt (Carles Bertran)
Mammatus a Navàs (Guillem Morales)
Mammatus a Torà (Neus Calleja)
ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut