Com consumir energia renovable?

RedaccióActualitzat

L'acord assolit a la cimera pel clima de París marca que pel 2050 les emissions netes de CO2 hauran de ser zero. Per assolir aquesta fita, és imprescindible fer una transició a les energies renovables. Aquesta és una de les claus de la lluita contra el canvi climàtic provocat per l'escalfament global. Però, com podem consumir energia renovable a casa?

El circuit de l'energia

A Espanya, l'any 2019 es va generar un 37% d'energia renovable, mentre que el 63% restant va provenir de fonts no renovables. L'energia eòlica és la font renovable majoritària en l'actualitat, amb una quota del 21%, seguida, de molt lluny, de la hidràulica (9%), la solar (4%) i altres fonts com la biomassa o la geotèrmia (3%).

Com es genera l'energia?

Un cop generada, l'energia va a parar a les xarxes de transport i distribució. Aquí entren a escena les companyies comercialitzadores, que paguen els productors i els peatges de transport, i fan d'intermediari amb l'usuari.

Com ens arriba l'energia?

Les comercialitzadores poden ser regulades o lliures, i aquí és on el consumidor pot decidir quin tipus d'energia vol.

Com es comercialitza l'energia?

Com consumir energia renovable

La primera opció és instal·lar sistemes d'autoconsum: plaques fotovoltaiques, molinets eòlics, sistemes de geotèrmia, etc... Aquesta pot ser una opció individual o comunitària i, per tant, pot requerir acords amb els veïns. En qualsevol cas, requereix una inversió econòmica inicial, i això pot ser un escull, fins i tot tenint en compte que l'amortització de la inversió pot ser relativament ràpida.

La segona opció és triar una comercialitzadora que ens ofereixi una energia 100% renovable. Per això només cal una trucada telefònica i trobar una tarifa convenient. El mercat lliure és una mica més car.

Per saber-ne més d'aquests temes, vam parlar amb Lluís Morer de l'Institut Català de l'Energia. En el vídeo que acompanya la notícia podeu veure l'entrevista que es va fer al programa "Tot es mou", amb Eloi Cordomí i Lluís Marquina. També podeu consultar el canal de youtube de l'Institut Català d'Energia, on trobareu sessions sobre estalvi energètic.

Recordeu que podeu enviar-nos les vostres propostes de sostenibilitat amb l'etiqueta #ActuopelClimaTV3 a Twitter, Instagram i a través del portal del Temps.

 

ARXIVAT A:
Jo també actuo pel clima
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut