Atmosfera carregada de partícules sobre Barcelona

Alerta per alta contaminació de l'aire per partícules PM10

Néstor GómezActualitzat

L'entrada de vent del sud amb gran aportació de pols sahariana més l'estabilitat atmosfèrica que tenim dona com a resultat una gran acumulació de partícules sobre nostre. A més, no hi ha ventilació que afavoreixi la dispersió de les partícules.

La suma de tots aquesta factors ha disparat els últims dies els nivells de contaminació fins al punt que la Direcció General de Qualitat Ambiental de l'Aire i Canvi Climàtic ha activat l'episodi ambiental per contaminació d'PM10 a tot Catalunya.

Ahir, la mitjana diària dels nivells dels PM10 va ser superiors a 50 µg/m³ en 27 estacions de mesurament, de les quals 16 van superar els 80 µg/m³. Les dades en temps real dels contaminants al nostre país es poden consultar aquí.

I tot indica que aquesta situació persistirà durant dies. L'anticicló ancorat sobre el mediterrani no permetrà que bufi el vent i, a més, afavorirà el continu flux de vent de sud amb més càrrega de pols sahariana cap a casa nostra fins dissabte.

Efectes sobre la salut

Les PM10 afecten la salut davant d'exposicions curtes i llargues. De fet, com més fina és la partícula més perillosa és per al nostre cos perquè quan les inhalem poden arribar a les zones perifèriques dels bronquíols i alterar l'intercanvi pulmonar de gasos. Les PM10 tenen efectes nocius per a la salut; per exemple, poden provocar càncer de pulmó, fan augmentar les afeccions respiratòries, poden agreujar l'asma i tenen incidència sobre patologies cardiovasculars, amb un increment de la mortalitat. A més, s'ha comprovat que l'exposició a PM pot afectat el desenvolupament pulmonar en nens.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut