Façana del Tribunal Suprem
ANÀLISI

Quatre mesos de judici i cinc reflexions

El judici ha evidenciat que la sentència no serà la clau que obri el pany de com resoldre la relació Catalunya-Espanya

Enllaç a altres textos de l'autor Joan Rusiñol, cap de Política de Catalunya Ràdio

Joan Rusiñol

Sotscap d'Informatius de Catalunya Ràdio

@joanrusinol
Actualitzat

Primera: La democràcia espanyola s'hi juga molt en aquest judici, perquè en depèn la profunditat dels drets i les llibertats. Marcarà els límits de la protesta, de la mobilització, de la discrepància política.

Segona: Condicionats per l'estratègia de defensa, durant aquests quatre mesos s'ha anat perfilant què va passar la tardor del 2017. Ni farol ni República: es van fer passos políticament molt rellevants, però sense concloure la ruptura amb l'Estat.

Tercera: A les facultats de Dret s'estudiarà el que digui Marchena i la resta del tribunal perquè haurà de reinterpretar el delicte de rebel·lió, tant si l'avala com si el rebutja, amb els ulls del segle XXI. La rebel·lió en temps de Twitter.

Quarta: L'impacte social d'aquest judici ha permès situar en primer terme la presó preventiva i el debat sobre si se'n fa un abús. Caldria que el debat no decaigués, amb el vist per a sentència d'aquest dimecres.

I cinquena reflexió: Passi el que passi en els pròxims mesos, aquestes 52 sessions han evidenciat que la justícia no substitueix la política. La sentència no serà la clau que obri el pany de com resoldre la relació Catalunya-Espanya.

Anar al contingut