El milà reial és una de les espècies d'ocell en perill d'extinció
Catalunya Migdia

SOS de la fauna salvatge: 112 espècies en perill d'extinció a Catalunya

El primer catàleg de fauna salvatge alerta que hi ha 700 espècies animals amenaçades i que la llista s'ampliarà a causa del canvi climàtic

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Redactora d'informatius especialista en emergència climàtica i medi ambient

@montsepoblet
Actualitzat

A Catalunya hi ha 700 espècies animals amenaçades i 112 en perill d'extinció, com el Tritó del Montseny. Més de la meitat del centenar d'espècies que el primer catàleg de fauna salvatge de Catalunya considera en perill d'extinció són invertebrats. N'hi ha 70, entre els quals la naiade de Banyoles, el cranc de riu o l'escorpí.

Al grup dels ocells, n'hi ha 25 com l'ànec capblanc, el milà reial o la merla d'aigua.

L'ànec capblanc és un del centenar d'espècies en perill d'extinció / Flickr

El catàleg també alerta de la situació crítica de mamífers com l'os bru o quatre espècies de ratpenats, de rèptils com la tortuga mediterrània i de peixos com el Fartet

Una llista que el canvi climàtic farà més llarga

Caldria analitzar què hi ha darrere de cada cas. Ricard Casanovas, cap del Servei de Fauna i Flora del Departament d'Acció Climàtica, té clar que l'acció humana intervé en pràcticament tots:

"Tot està vinculat a activitats humanes. Des de les molèsties a la pol·lució, la contaminació, tractaments fitosanitaris, canvi d'usos del sòl, electrocucions, etc. Nosaltres som els que ho condicionem tot."

A aquest factor genèric hi hem d'afegir tot el que té a veure amb el canvi climàtic. Casanovas augura que les espècies que patiran més seran les que viuen en aigües dolces, però no són les úniques.

Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ens posava l'exemple del gall fer, una espècie de la qual ja només queda un miler d'exemplars al Pirineu, una xifra crítica per a la seva supervivència: 

"El gall fer, a l'hivern, puja de cota i se'n va a la part més alta del bosc, on hi ha molta neu. Es refugia als arbres i sap que allà no hi aniran els depredadors. Si hi ha menys innivació, els depredadors pugen de quota i poden depredar el gall fer a l'hivern, que és quan està més dèbil." 

Al Pirineu només queden un miler d'exemplars de gall fer

Prendre nota de l'alerta

El catàleg de fauna salvatge servirà per marcar pautes del que cal fer a partir d'ara per protegir les espècies amenaçades i sobretot les que estan en perill d'extinció.

Per a alguns casos, com el del gall fer, ja hi ha plans de protecció previs a la publicació de la llista, però hi ha espècies que ara es consideren en perill d'extinció i que fins ara ni tan sols estaven protegides. Marc Vilahur és director general de Polítiques Ambientals:

"El que volem és establir el més ràpid possible una sèrie de plans que incideixin sobre les accions que posen en risc, en perill, les espècies amenaçades al nostre país. Han de ser plans que reverteixin les principals causes d'extinció d'aquests animals." 

Catalunya és l'única comunitat autònoma de l'estat que encara no tenia una llista d'aquest tipus. 

Anar al contingut