Les forces de seguretat reclamaran aquest el full de declaració responsable als punts de control

Els tres certificats per sortir de casa o anar a treballar: quins són obligatoris?

Actualitzat

Després que el govern hagi decidit endurir el confinament, l'activitat laboral ha quedat restringida als serveis essencials i, per tant, quan se surti de casa caldrà dur a sobre un certificat que ho justifiqui.

Qui hagi de desplaçar-se per anar a la feina haurà de dur a sobre un certificat autoresponsable per poder mostrar-lo als Mossos. El BOE ha publicat el formulari per fer-ho. Aquest certificat és obligatori i s'ha d'omplir per l'empresa.

Aquest document és similar al que va impulsar el govern català aquest dilluns. El govern volia donar garanties a totes les empreses que fan serveis essencials i que, per tant, no estan afectades per l'aturada de l'activitat a causa del confinament total. Serveix com a justificant, però no és obligatori. Està disponible a través del Canal Empresa.

 

De fet avui, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat en roda de premsa que el fet que existeixin dos certificats genera confusió.

"El certificat del gobierno -ha dit- és per a les empreses. I el de la Generalitat, per sobre el mig milió de descàrregues, és d'autoresponsabilitat per si hem d'anar a comprar."

Segons la informació del BOE, el nou document per a les empreses que prestin serveis essencials l'haurà d'omplir el director o representant de l'empresa, amb les seves dades personals, les de la companyia i les del treballador.

Amb el certificat, acredita que la persona desplaçada presta servei a l'empresa i "reuneix les condicions per no acollir-se al permís retribuït recuperable establert al Reial Decret-llei 10/2020". A més, els treballadors autònoms també l'han de poder ensenyar en cas que sigui necessari, atès que poden continuar treballant. Els seus empleats, però, no poden anar a la feina.

 

Les forces de seguretat reclamaran aquest model de declaració responsable als punts de control i, en cas de no dur-lo, el treballador en qüestió s'exposa a una possible multa.

Fa una setmana, la Generalitat també ha posat a disposició dels ciutadans un certificat que serveix per explicar els motius justificats pels quals un ciutadà decideix sortir de casa seva. Aquest document no és obligatori. Serveix per facilitar la labor dels Mossos i alleugerir els tràmits d'identificació requerits.

ARXIVAT A:
Coronavirus Mobilitat
Anar al contingut