La UE obligarà que les pimes cobrin a 30 dies i vol fer pagar interessos si no es compleix

El nou reglament podria estar vigent abans de l'estiu de l'any vinent

Actualitzat

La Unió Europea vol millorar les condicions en què treballen les petites i mitjanes empreses, concretament vol que, quan emetin una factura, la cobrin com a màxim en 30 dies. Si això no passa, es reclamaran d'ofici interessos de demora.

La nova legislació, que es tirarà endavant en forma de reglament, podria estar vigent abans de l'estiu de l'any vinent.

Una petita empresa triga de mitjana 67 dies a cobrar a Catalunya. I les que triguen més a pagar són les grans empreses i les administracions públiques.

Segons admet la mateixa Comissió Europea, actualment només un 40% de les factures es paguen a temps.


Endeutar-se o fins i tot haver de tancar

Això suposa problemes de liquiditat a les empreses petites, algunes de les quals fins i tot han d'endeutar-se per poder sostenir els endarreriments en el cobrament. I, en els casos més greus, implica posar en risc continuïtat.

Una situació que es repeteix a diversos països de la Unió Europea i, ara, la Comissió Europea ha anunciat que aprovarà un reglament perquè per llei sigui obligatori pagar a 30 dies.


Cobrar interessos d'ofici: un canvi radical

Per la Pimec, un dels impulsors de la mesura, penalitzar d'ofici els que no paguen a temps suposa un canvi radical en benefici dels autònoms i petites i mitjanes empreses. Així ho ha explicat el president de la Pimec, Antoni Cañete, a "Els matins" de TV3:

"A tu et paguen més tard, però no reclames perquè això voldria dir que a qui li estàs reclamant no et tornaria a contractar. El fet que es faci d'ofici és un canvi transcendental."


Simplificar tràmits per als concursos públics

Però la Unió Europea vol anar més enllà i també preveu mesures per afavorir que les pimes puguin accedir a concursos públics simplificant els tràmits administratius.

Fins i tot avui, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, n'ha parlat al seu discurs de l'estat de la Unió.

"Les petites companyies no tenen la capacitat per fer front a una administració complexa o es veuen frenats per llargs processos. Això sovint vol dir que poden fer menys coses amb el temps que tenen i perden oportunitats de créixer."

Von der Leyen ha estat taxativa en la defensa de les pimes: "És l'hora de fer els negocis més fàcils a Europa!".

 

ARXIVAT A:
Empresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut