Vista de la Parròquia de Santa Maria de Gardeny
Vista de la Parròquia de Santa Maria de Gardeny
Catalunya al dia

Fer missa per YouTube: d'una petita parròquia de Lleida a Mèxic o als Estats Units

Les misses que retransmeten en directe en català i en castellà acumulen més de 200.000 visualitzacions arreu del món

La parròquia de Santa Maria de Gardeny, a Lleida, triomfa a YouTube, on retransmeten cada dia les misses que hi celebren. El seu canal suma més d'un miler de subscriptors, i en els darrers tres anys que fa que funciona, ja acumula 200.000 visualitzacions als seus vídeos. 

Van començar a emetre les misses en línia el 2021, gràcies a l'ajuda d'un jove informàtic que els havia reparat el sistema d'àudio de la parròquia. Gerard Soler, rector de l'església de Santa Maria de Gardeny, explica que ell no coneixia el món de les xarxes socials, però que a través del canal han aconseguit fer arribar la missa a molta més gent:

"Vaig començar amb molta por perquè no coneixia les xarxes socials ni internet. Ara tenim el Youtube, i ens veu molta gent, fins i tot en països estrangers que segueixen la nostra missa i les meves homilíes".

Una parròquia de Lleida acumula més de 200.000 visualitzacions al seu canal de Youtube
Mossèn Gerard Soler, rector de la parròquia de Santa Maria de Gardeny (Júlia Albacar / Catalunya Ràdio)

El principal gruix d'espectadors del canal, gairebé el 40%, està a Espanya; són uns 77.000. La resta es reparteixen sobretot entre Mèxic i els Estats Units, que sumen el 50% de visualitzacions, i també en altres països com Colòmbia, Itàlia, Portugal, Filipines i els Països Baixos.

Mossèn Soler explica que fan misses en català i en castellà, però que això no fa variar el nombre de seguidors:

"Ens sorpren com la paraula de Déu pronunciada en una petita església d'un barri de Lleida pot arribar a Mèxic o als Estats Units. I a més a més, estem fent promoció del català, perquè la meitat de les misses de la setmana les fem en català."

Les retransmissions en línia també faciliten que persones amb dificultat per moure's o per desplaçar-se cada dia fins a l'església puguin seguir la missa en línia. El 90% dels espectadors del canal té més de 65 anys, mentre que la resta oscil·la entre els 55 i els 64.

Una parròquia de Lleida acumula més de 200.000 visualitzacions al seu canal de Youtube
Un dels vídeos del canal de Santa Maria de Gardeny (Júlia Albacar / Catalunya Ràdio)

Mossèn Soler també explica que al principi li va costar, però que ara també té en compte el públic que els segueix per internet:

"Una persona se'm va queixar que no mirava mai a càmera i que era com si ingorés els espectadors on-line. Ara ho tinc en compte i, per tant, també vaig mirant a la càmera que tenim instal·lada al costat de l'altar."

El sistema per fer les retransmissions en línia és senzill, i permet també enfocar diferents espais de l'església, en funció del tipus de celebració i eucaristia. La majoria dels vídeos de misses tenen més d'un centenar de visualitzacions, però en alguns casos fins i tot superen les 2.000.
 

Anar al contingut