La façana de l'Hospital Clínic
L'Hospital Clínic, al carrer Villarroel (ACN/Joana Garreta)

Vuit ubicacions per ampliar el Clínic: les pistes de la UB de Diagonal, la millor opció

Generalitat, Ajuntament de Barcelona i Diputació trigaran uns mesos a prendre la decisió

Actualitzat

L'Hospital Clínic de Barcelona s'ha d'ampliar; l'espai del recinte actual ja fa temps que és insuficient. Un problema que fa 20 anys que està per resoldre.

Un informe presentat aquest dijous ha estudiat vuit possibles emplaçaments per a l'ampliació de l'hospital: L'actual ubicació més l'espai de la caserna de bombers del carrer Villarroel, l'Escola Industrial, el recinte de la Fira de Montjuïc, la Maternitat, la caserna del Bruc, el recinte esportiu de la Universitat de Barcelona (al final de la Diagonal) i l'antiga presó Model.

 

Generalitat, Ajuntament i Diputació n'han d'estudiar pros i contres, però encara trigaran uns mesos a prendre la decisió. Per això, han anunciat que abans d'acabar l'any es crearà un nou equip on hi haurà representants de l'Hospital Clínic i la Universitat de Barcelona per triar l'espai més òptim.

Els edificis actuals són insuficients per compaginar assistència, recerca i docència. L'informe té en compte els espais de prop de l'hospital actual, però també inclou espais més allunyats, sempre dins l'àrea de Salut Barcelona Esquerra.

Actualment, el Clínic compta amb tres seus: els dos edificis històrics (l'edifici Villarroel, al cor de l'Eixample Esquerra, i la seu de la Maternitat al districte de les Corts) i l'antic Hospital Plató, al barri de Sant Gervasi.

Tenint en compte la distribució actual del Clínic i la dispersió de l'atenció, l'informe valora pertinent una possible integració del conjunt dels seus serveis i centres en un sol àmbit.

Els comissionats han analitzat fins a vuit emplaçaments, incloent-hi la ubicació actual, tenint en compte paràmetres com la integració en l'entorn, l'accessibilitat o la capacitat de creixement, entre altres. D'aquests, set queden pràcticament descartats. 

Pistes esportives de la Universitat de Barcelona a la Diagonal (Ajuntament de Barcelona)

La millor opció: les pistes de la UB de Diagonal

L'informe conclou que la millor solució per ampliar el centre és construir un nou equipament on sigui possible incloure espais per a l'assitència, la docència i la recerca. Segons la Comissió de l'informe, elaborat per l'arquitecte Ramon Sanabria i el doctor Ramon Canal, el nou Clínic hauria de poder tenir uns 250.000 m2 en un únic espai.  Aquestes condicions només es troben a l'entorn de la Diagonal, i en concret, a l'espai que actualment ocupen les instal·lacions esportives de la UB.

Entre els pros, hi ha l'espai: 250.000 m2, que es poden distribuïr en 180.000 m2 d'assistència, 40.000 m2 de docència i 30.000 m2 de recerca, tots en un únic "parc sanitari multidisciplinari" que permetria futurs creixements. A més, seria un emplaçament adequat per a un trànsit continu i base estable d'ambulàncies, i s'hi podria ubicar un heliport.

Entre els contres: s'hauria de mantenir algun equipament hospitalari a la ubicació actual, més cèntrica. 

Els emplaçaments descartats 

El primer emplaçament que es planteja és l'actual solar al carrer Villarroel però no es recomana perquè caldria fer créixer l'edifici en alçada i presentaria un grau de complexitat elevat alhora que requeriria disposar d'equipaments provisionals durant les obres.

Com a complementari, el segon emplaçament proposat és l'antiga Caserna de Bombers ubicada en un solar del carrer Provença. Tot i això, es determina que la connexió entre aquest nou equipament i el de la seu de Villarroel no seria l'òptima, donat que presenta complexitats relacionades amb la dificultat d'executar soterranis per la presència, entre d'altres, de la xarxa ferroviària de l'AVE.

Un tercer emplaçament és l'Escola Industrial. S'estima que el recinte permetria certa edificabilitat per a usos sanitaris, però s'afegeix que els metres quadrats de nova construcció difícilment podrien acollir el conjunt del nucli de l'hospital i es veurien limitats a altres usos sanitaris menys tecnològics i a altres usos com docència, recerca o ús administratiu. A més, es constata que l'actuació suposaria l'enderrocament d'edificis que acullen serveis de la Diputació i, en conseqüència, el seu trasllat, així com altres serveis del recinte, com ara pistes poliesportives.

Entrada de l'Escola Industrial al carrer Urgell(CCMA)

Un quart espai estudiat és l'antiga presó Model. D'aquesta opció, però, es constata que té un programa definit i que els treballs per a la seva execució estan en curs; per tant, es conclou que no se'n veu "viable ni desitjable" la modificació. A més, s'apunta que afloren "evidents dificultats" per encabir la totalitat de la superfície i per a ampliacions futures.

Del recinte de la Maternitat, la cinquena ubicació plantejada, es valora la bona connexió amb la xarxa de transport públic, amb la xarxa viària i la bona accessibilitat al recinte. Ara bé, es matisa que l'entorn queda "molt lluny" d'arribar a la superfície total necessària per al nou hospital.

Un sisè emplaçament és el recinte plaça Espanya-Fira, però també es diu que no es una opció apta.

Finalment, la setena opció és la de la caserna militar del Bruc. L'espai que ocupa presenta unes dimensions a priori adequades per a les necessitats del nou hospital, ja que hi cabria el programa funcional, però no hi hauria possibilitats de creixement futur.

 

ARXIVAT A:
InfraestructuresSalut
Anar al contingut