La Model es transformarà en 150 pisos socials, 7 equipaments i una gran zona verda

Actualitzat

Més zona verda, més habitatge social i més equipaments. Tot això en l'espai que ha deixat la presó Model a Barcelona. L'Ajuntament ja està perfilant el projecte per tornar a la ciutat aquesta àrea ocupada durant més de 100 anys per la presó més antiga i més gran de Catalunya.

S'ha consensuat amb els veïns a través d'un procés participatiu i les obres podrien començar a finals del 2020.

La presó Model va tancar les portes fa un any i mig. Després de 113 anys d'història com a centre penitenciari ara es convertirà en un institut escola, un espai per a joves, un memorial, una residència per a gent gran, un poliesportiu soterrat, un espai d'economia social i una escola bressol. A més, s'hi faran 150 pisos socials, que substitueixen els hotels i oficines dels primers projectes. I es guanyaran 20.000 metres quadrats de verd.

 

Per conservar l'essència de la Model, l'estructura de les galeries es mantindrà, tot i que els braços s'adaptaran als usos nous. Només es conservaran tal com estan ara el panòptic central i la quarta galeria, on hi haurà el memorial, testimoni de la història sòrdida de la presó.

 

 

L'alcaldessa, Ada Colau, ha explicat l'objectiu de la proposta de reforma:

"Era passar d'un espai trist, gris, antic, fosc i dolorós, símbol de la repressió, a tot el contrari, un espai obert, ple de vida, de la gent."

La Model del futur costarà gairebé 100 milions d'euros, que pagaran l'Ajuntament i la Generalitat, i podria estar enllestida a finals del 2022.

Notícia relacionada: Crònica d'un passeig per la Model, la presó que deixarà de ser presó

El que havien estat unes instal·lacions penitenciàries als afores de la ciutat ara es convertirà en un espai multifuncional al cor de l'Eixample esquerre, que ocuparà l'espai de dues illes de cases.

ARXIVAT A:
Urbanisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut